Froome si libuje nad týmovou taktikou, Tour vládne skoro o tři minuty

Tak, jako atakoval hned v první horské etapě Chris Froome, útočíval na Tour de France v poslední době jen Lance Armstrong. Sotva vjeli cyklisté do Pyrenejí, už si vybojoval potřebný náskok k celkovému triumfu. A to má za sebou teprve úvodních deset etap.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome protíná cílovou rovinku první horské etapy na Tour

Chris Froome protíná cílovou rovinku první horské etapy na Tour | Zdroj: ČTK

Když Froome opouštěl pódium po slavnostním vyhlášení vítěze etapy, hlasatel musel publikum uklidňovat, že hned přijde znovu. Pro žlutý dres. A pak tam vystoupal ještě jednou, pro puntíkatý trikot určený nejlepšímu vrchaři.

Hlavně dominance a celkový náskok skoro tří minut na Van Garderena a víc než tří na Quintanu pak inspirovaly novináře k polootázce, jestli Froome letošní ročník Tour "nezabil".

Přehrát

00:00 / 00:00

Chrise Frooma potěšilo, když při první horské etapě na Tour slyšel jména soupeřů, kteří odpadávají. Závod podle něj ale ještě rozhodnutý není

„Tak to není. Jistě, vyhrál jsem etapu, ale do Paříže zbývá ještě hodně kilometrů. Závod ještě neskončil,“ uvědomuje si třicetiletý cyklista, který prý ovšem jede podle plánu své stáje Sky.

Nad taktikou a sílou týmu ještě dlouho po závodě ostatní jezdci kroutili hlavou.

„Tohle je jeden z nejtěžších kopců. Po dni volna jsme byli čerství, před stoupáním přišla rovina, žádný jiný kopec, takže celý tým do něj najel plný sil. Čekali jsme, že i Movistar najede rychle, chtěli jsme to udržet a dovézt Froomeyho na čtyři kilometry, po kterých měl jet sám. A vyšlo to nádherně,“ popisoval taktiku šéf Sky Dave Brailsford.

Francouzi čekají dál. Etapu Tour v den výročí dobytí Bastily znovu vyhrál cizinec

Číst článek

Podle Frooma rozhodl útok ve správnou chvíli, kdy začali ztrácet Contador, Nibali, Rodriguez a další favorité.

„Bylo neuvěřitelné slyšet, že tahle jména odpadají. Jediné, čím to podle mě je, že tihle kluci nezvládli dobře volný den nebo pořád cítí první týden. Když jsem to zjistil, jen jsem řekl: pojďme a vydělejme na tom,“ uvedl vítěz Tour z roku 2013.

A pokud chce Froome triumf v Paříži zopakovat, musí mít žlutý dres na sobě i za týden v neděli.

Lídr Sky Chris Froome v průběžném pořadí vede o 2 minuty a 52 sekund před Tejayem van Garderenem ze stáje BMC | Foto: ČTK/AP

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme