Froomův běh bez kola pravidlům neodporoval. Brit udržel žlutý dres díky 'vyšší moci'

Cyklistická Tour de France má za sebou další bláznivou etapu. Lídr závodu Chris Froome při ní dokonce běžel, v cíli přišel o vedení, ale nakonec mu žlutý dres lídra oblékli. Metry strávené na trase etapy bez stroje podle zkušeného rozhodčího Miroslava Janouta pravidlům neodporují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzální náhradní kolo Froomovi nevyhovovalo

Univerzální náhradní kolo Froomovi nevyhovovalo | Zdroj: Reuters

Chris Froome v závěru 12. etapy Tour nebyl ve skupince uprchlíků, ale s přehledem by uhájil celkové vedení. Kdyby však necelý kilometr před cílem neměl kolizi s bývalým týmovým spolujezdcem, Australanem Richiem Portem, který naboural do stojící motorky zajišťující televizní přenos.

„Přijel jsem tam a měl jsem zablokovanou cestu. Bylo tam hodně diváků, kteří byli hodně namotivovaní, řekl bych až nebezpeční. To byl asi i důvod, proč spadl Froome. Proto asi nějaká motorka neprojela a oni do ní narazili,“ říká k situaci Čech Roman Kreuziger, který do skrumáže dojel.

Francouzi dnes slavili výročí dobytí Bastily a ten den i Tour více prožívají. Televizní záběry pak ukázaly Chrise Frooma, jak odkládá své nepoužitelné kolo zhruba za půl milionu korun a běží v cyklistických tretrách s nášlapy na podrážkách několik desítek metrů bez něj.

Froome přišel po kolizi s motocyklem o kolo, ve žlutém zůstává po rozhodnutí jury

Číst článek

„Může běžet třeba 10 kilometrů bez kola během etapy, ale musí se s kolem nějak dostat do cíle. Nemůže být v cíli bez kola,“ říká zkušený rozhodčí Miroslav Janout, který rozhodoval Tour de France vloni.

Chris Froome nakonec dostal kolo od neutrálního mechanického vozu a pak i svou rezervu, na které projel cílem jako 25. se ztrátou 5 minut a 5 sekund na vítězného Belgičana Thomase de Genta.

Řešení situace hledali rozhodčí ve spolupráci s organizátory skoro hodinu. Rozhodně na to nemohli použít pravidlo o chráněných posledních třech kilometrech jako při spurterských etapách.

„Na Mont Ventoux chráněné poslední tři kilometry v případě pádu či defektu neplatí. Platí čas, ve kterém dojel do cíle,“ říká rozhodčí.

Nakonec rozhodčí určili, že kvůli problémům způsobeným tzv. vyšší mocí Frommeovi započítají do celkového pořadí čas Baukeho Mollemy, který byl v kolizi s Portem a Froomem a motorkou také a dojel jako první z nich do cíle. Froome tak i dále pojede ve žlutém dresu.

Klíčový pád. Richie Porte, Bauke Mollema a Chris Froome na jedné hromadě | Foto: Reuters

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme