Funkcionářům ještě ukážu, plánuje handbiker Jahoda. V Riu mu zrušili kategorii

Mnohonásobný mistr republiky, evropský šampion z roku 2007. Tím se mohl už v mládežnických kategoriích pochlubit Patrik Jahoda. Reprezentoval na vodních lyžích. Právě voda se mu ale v roce 2007 ve Spojených státech málem stala osudnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Jahoda

Patrik Jahoda | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Na soustředění s vodními lyžemi na Floridě se mi povedlo skočit šipku a zlomit si páteř. Skončil jsem na vozíku,“ vrací se zpět Patrik Jahoda.

Poškodil si míchu a s vodním lyžováním byl konec. Ve čtrnácti letech, snad i kvůli nízkému a bezstarostnému věku, nic neviděl černě. „Jsem strašný flegmatik. V Americe jsem tehdy přemýšlel, kdo bude ve Final 4 v basketu. O zranění jsem se vlastně nijak moc nezajímal,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

hendikep patrik jahoda.mp3

K dalšímu sportu ho dostali kamarádi. Přes spinální jednotku nemocnice v pražském Motole ho zkontaktovali s lidmi, kteří mu poradili koupit si handbike. „Po přibližně roce turistického ježdění mě zlákali na závody a tam jsem se do toho zamiloval.“

Tvrdé tréninky

Handbike je vlastně kolo pro vozíčkáře uzpůsobené na ruční pohon. Dnes třiadvacetiletý Patrik Jahoda začal tvrdě trénovat. Bojoval dokonce o paralympiádu v Riu de Janeiru. Do Brazílie se kvalifikoval, nakonec ale neodletěl.

Jeho nová kategorie se na závodech objevuje poslední dvě sezony. Jedna z podmínek pro start na hrách handicapovaných sportovců ovšem je, že se musí jezdit čtyři roky.

„Chyběla funkcionářská vůle. Funkcionáři na mezinárodním paralympijském výboru a cyklistické unii mi zrušili kategorii. Takže nejvíc postižení kluci, kteří musí fakt makat, dostali takhle zahulit,“ posteskl si Jahoda.

Stačí vůle a trénování je radost

Nejbližší letní paralympiáda se uskuteční v japonském Tokiu v roce 2020. O to větší motivaci po letošní neúčasti na hrách český reprezentant má.

„Beru to tak, že funkcionářům v Tokiu ukážu. Dlouhodobý cíl je dostat se tam,“ plánuje handbiker, který ročně najede přes sedm tisíc kilometrů. „Když k tomu člověk má vůli a baví ho to, je to radost.“

I k radosti ale potřebuje profesionální podmínky. „Do parasportu jsem skočil pozdě a dneska už na top úrovni je to jen profesionální sport,“ říká Patrik Jahoda, který na závěr cyklistické sezony vyhrál Mallorka Handbike Tour.

Na závodech se Patrik Jahoda setkává i s Jiřím Ježkem | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme