Fury porazil Klička na body a je novým králem světového boxu

Britský boxer Tyson Fury je novým šampionem těžké váhy. Jedenáct let neporaženého Ukrajince Vladimira Klička zdolal na body a vzal mu senzačně čtyři mistrovské pásy organizací WBA, WBO, IBO a IBF. Kličko vládl těžké váze devět a půl roku. Porážku nicméně uznal a slíbil odvetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyson Fury na tiskové konferenci po svém vítězství nad Vladimirem Kličkem

Tyson Fury na tiskové konferenci po svém vítězství nad Vladimirem Kličkem | Zdroj: Reuters

Devětatřicetiletý Kličko byl před soubojem na fotbalovém stadionu v Düsseldorfu považován za jasného favorita, ale prohrál u všech tří bodových rozhodčí. Fury zvítězil dvakrát 115:112 a jednou 116:111.

"Dnes jsem nebyl lepší," uznal ukrajinský boxer po čtvrté porážce v kariéře z 68 soubojů, první od dubna 2004. "Tyson byl hrozně rychlý. Nevěřil bych, že to dokáže. Prostě jsem nenašel tu správnou zbraň, jak na něj," dodal Kličko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bitvu, ve které Vladimir Kličkov přišel o tituly pro mistra světa, sledoval reportér ČRo Jakub Marek

O dvanáct let mladší vyzyvatel z Anglie uhájil neporazitelnost i v 25. duelu v profesionálním ringu. I když v posledním 12. kole měl viditelně méně sil a Kličko se snažil duel rozhodnout, předchozí kolo naopak zvládl Fury výrazně lépe.

Kličko odcházel zdrcený a s několika tržnými ranami. "Splnil se mi sen. Půl roku jsem se na to v tělocvičně připravoval. Tomu se vůbec nedá uvěřit," radoval se Fury a přidal v ringu i oslavný zpěv.

„Byla to dobrá noc, ale bohužel ne pro mě. Soupeře jsem netrefoval a nedokázal jsem najít správnou vzdálenost. Tyson se rychle pohyboval, měl rychlé ruce. Já mu můžu jen pogratulovat,“ smutně dodal poražený Kličko, kterého ale mohlo těšit, že si vydělal v přepočtu zrhuba půl milliardy korun, vítěz si přišel přibližně na 150 milionů.

Navíc už teď je obrovský zájem o to, aby se oba boxeři utkali v ringu v odvětě, čemuž se ani jeden z urostlých bijců nebrání a záležet tak bude na promotérech, jestli se velká show z Düsseldorfu bude opakovat.

Tyson Fury je novým šampionem těžké váhy. Porazil Ukrajince Vladimira Klička | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme