Hamilton zvítězil i ve Velké ceně Bahrajnu. Druhý dojel Räikkönen

Brit Lewis Hamilton vyhrál třetí ze čtyř letošních závodů mistrovství světa formule 1. Pilot Mercedesu triumfoval ve Velké ceně Bahrajnu. Druhý dojel Fin Kimi Räikkönen z Ferrari a třetí další jezdec Mercedesu Němec Nico Rosberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton se raduje ze třetího triumfu v sezoně

Lewis Hamilton se raduje ze třetího triumfu v sezoně | Zdroj: Reuters

Na pódiu naopak poprvé v sezoně chyběl Räikkönenův týmový kolega a čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Německa, který v závodě opakovaně chyboval. Po vynucené zastávce v boxech kvůli výměně poškozeného předního křídla skončil pátý za Williamsem Valtteriho Bottase z Finska.

Vettel hned třikrát v závodě poznal na vlastní kůži rychlost Mercedesu. Pokaždé mu ji demonstroval Rosberg. Ten nejprve na startu ztratil třetí místo a dostal se před něj Räikkönen, ve čtvrtém kole se ale Němec na třetí pozici vrátil a v devátém už se dostal i před Vettela, který mu předtím umožnil dostat se do kontaktu jezdeckou chybou.

Zatímco Hamilton si jel vlastní závod, Rosberg si pozici za ním musel ještě dvakrát vybojovat na úkor Vettela po dvou zastávkách v boxech. I třetímu předjetí v závodě předcházela Vettelova chyba. Při výjezdu z ideální stopy navíc poškodil přední křídlo a musel jej nechat vyměnit. Propadl se na páté místo a přes veškerou snahu už Bottase nepředjel.

Schylovalo se k třetímu double Mercedesu v sezoně, ale Räikkönen se díky povedené strategii s volbou a pozdní poslední výměnou pneumatik dotáhl na Rosberga a tomu v předposledním kole patrně selhaly brzdy.

Bývalý šampion Räikkönen se vrátil na stupně vítězů poprvé od října 2013, kdy dojel druhý v korejské Grand Prix ještě v barvách Lotusu.

Velká cena Bahrajnu, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:35:05,809, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -3,380, 3. Rosberg (Něm./Mercedes) -6,033, 4. Bottas (Fin./Williams) -42,957, 5. Vettel (Něm./Ferrari) -43,989, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1:01,751, 7. Grosjean (Fr./Lotus) -1:24,763, 8. Pérez (Mex./Force India), 9. Kvjat (Rus./Red Bull), 10. Massa (Braz./Williams) všichni -1 kolo.

Pořadí MS (po 4 z 19 závodů):
1. Hamilton 93 b., 2. Rosberg 66, 3. Vettel 65, 4. Räikkönen 42, 5. Masa 34, 6. Bottas 30, 7. Ricciardo 19, 8. Nasr (Braz./Sauber) 14, 9. Grosjean 12, 10. Verstappen (Niz./Toro Rosso) 6.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 159, 2. Ferrari 107, 3. Williams 64, 4. Red Bull 22, 5. Sauber 19, 6. Lotus 12, 7. Toro Rosso 12, 8. Force India 9.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme