Handicapovaný cyklista Ježek přípravu na MS nezanedbává. Kolo kontroluje i po mechanicích

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek je šestinásobným paralympijským vítězem i mistrem světa a další cenný kov do své sbírky může přidat už v sobotu. Na světovém šampionátu v Itálii ho čeká oblíbená disciplína – stíhací závod na čtyři kilometry. Navzdory svým zkušenostem a úspěchům se ale řádně připravuje i tentokrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ježek upravuje svůj dráhařský speciál

Jiří Ježek upravuje svůj dráhařský speciál | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Jiří Ježek nic nepodceňuje. Minimálně dvě hodiny před startem už bude na velodromu. Ví, co je pro něj v takovém okamžiku nejdůležitější.

„Nastavit si v hlavě ty kroky, které budou následovat až do startu. Nějaké rozjetí na trenažéru, přichystání nohou a celého těla na zátěž. To znamená zhruba hodina na válcích a postupné zvyšování zátěže tak, aby člověk šel na start závodu co nejvíc rozpumpovaný,“ říká handicapovaný cyklista.

Ježek také potřebuje vstřebat atmosféru přímo v hale a pomalu se pustit do přípravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek bude před startem závodu na MS už dvě hodiny před startem, aby se stihl důkladně připravit, jak v Itálii povyprávěl redaktorovi Pavlu Petrovi

„Zkontrolovat si kola a všechny tyto věci, které za mě samozřejmě dělají mechanici, ale já se rád taky přesvědčím, že je kolo v pořádku. Domluvíme se s trenérem, jak přípravu na závod pojmeme. Třeba se pozdravím i se soupeři, s kamarády, protože dráhová cyklistika je taková úzká rodina. Všichni se tady známe a všichni se navzájem podporujeme,“ tvrdí Ježek.

Start na mistrovství světa, navíc před nejočekávanějším závodem, může provázet nervozita. Ježek má ale dost zkušeností na to, aby se s ní vyrovnal.

„Někdo je před závodem nervóznější, někdo naopak svou nervozitu přetaví v to, že vtipkuje a rád komunikuje s okolím. Mně to nevadí, já se připravím na válcích mezi lidmi. Neposlouchám u toho ani žádnou hudbu do sluchátek, spíš vnímám atmosféru. Úsměvy s okolím a naším týmem se spíš mile naladím na závod,“ pokračuje Ježek.

A možná po očku také sleduje své největší soupeře.

„My se od sebe asi už nic nenaučíme, ale samozřejmě sledujeme, v kolik jde kdo na ten trenažér, jestli už taky není čas. Člověka to někdy popožene. Na druhou stranu nemůžeme být na trenažéru před startem nějak příliš dlouho, abychom se zbytečně nevyčerpávali. Nejzkušenější závodníci už se nenechají rozhodit okolím,“ vypráví handicapovaný cyklista.

Důležitou roli hraje i strava a pitný režim. Žádné přejídání si nemůže dovolit.

„Většinou je to jídlo, které je lehce stravitelné, ale člověku dá tu nejlepší výživu. Samozřejmě máme spoustu potravinových doplňků, ať jsou to minerály, vitaminy, i různé přípravky, které podporují trávení běžného jídla. Je to celkem alchymie, člověk si to musí hlídat. Každý sportovec za ty roky musí vědět, co mu nejlíp prospívá, protože závody jsou poměrně intenzivní záležitosti, kdy je potřeba mít v sobě maximum kalorií, aby tělo bylo silné, ale na druhou stranu to člověk musí mít řádně strávené, protože takhle krátkém závodě jde často ven,“ prozradil o přípravě na sobotní čtyřkilometrový stíhací závod Ježek.

Pavel Petr, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme