Házenkáři Francie porazili domácí Katar a získali páté zlato z MS

Házenkáři Francie vyhráli mistrovství světa v Kataru. V dnešním finále porazili překvapení turnaje domácí tým 25:22 a získali své páté zlato z MS, díky němuž se stali nejúspěšnějším týmem historie šampionátů. Bronz vybojovalo Polsko po výhře 29:28 v prodloužení nad španělskými obhájci titulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Házenkáři Francie se radují z finálové výhry nad domácím Katarem

Házenkáři Francie se radují z finálové výhry nad domácím Katarem | Zdroj: Reuters

Francii vyšel především úvod, kdy lépe bránila a hlavně díky výborně střílejícímu Nikolovi Karabaticovi vedla ve 23. minutě už 13:7.

V minulých zápasech domácímu výběru pomáhali spornými výroky rozhodčí, čeští sudí ale podali výborný výkon a dosavadní vrchol své kariéry zvládli s přehledem.

Katar se sedmi naturalizovanými hráči do přestávky umazal polovinu ztráty a po změně stran před vyprodaným patnáctitisícovým hledištěm haly Lusail ještě duel pořádně zdramatizoval.

Pomohl k tomu další skvělý výkon brankáře Šariče, rodáka z Bosny, který si připsal 16 zákroků. Domácí celek se čtyřikrát přiblížil na rozdíl jedné trefy, ale olympijští šampioni srovnání nedovolili a závěr si zkušeně pohlídali. Definitivně rozhodl v 58. minutě Narcisse.

Francie potvrdila, že je momentálním králem světové házené. Výběr galského kohouta vyhrál poslední evropský šampionát i minulé olympijské hry a zlatý hattrick slaví podruhé v historii.

Katar s řadou naturalizovaných hráčů navzdory dnešní porážce dosáhl na nejlepší výsledek v historii a první medaili, jeho předchozím maximem bylo 16. místo.

Bronz si odvážejí Poláci

Poláci udolali v utkání o třetí místo obhájce titulu Španěly až po prodloužení a slaví první medaili od bronzu v roce 2009.

Souboj poražených semifinalistů nabídl v hale Lusail severně od katarské metropole Dauhá dramatickou bitvu. Španělé sahali po bronzu, ale v poslední sekundě druhé půle srovnal Szyba na 24:24 a muselo se prodlužovat. Vítězný gól dal na začátku poslední minuty Syprzak.

Mistrovství světa v házené mužů v Kataru:

Finále:
Katar - Francie 22:25 (11:14)
Nejlepší střelci: Markovič 7/3, Capote 6 - N. Karabatic 5, Narcisse a Porte po 4. Rozhodčí: Horáček, Novotný (oba ČR). Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/2. Vyloučení: 4:2. Diváci: 15.300.

O 3. místo:
Polsko - Španělsko 29:28 po prodl. (24:24, 13:13)
Nejlepší střelci: Szyba 8, Syprzak 6 - Tomás 7, Rivera 5.

Konečné pořadí MS:
1. Francie, 2. Katar, 3. Polsko, 4. Španělsko, 5. Dánsko, 6. Chorvatsko, 7. Německo, 8. Slovinsko, 9. Makedonie, 10. Švédsko, 11. Island, 12. Argentina, 13. Rakousko, 14. Egypt, 15. Tunisko, 16. Brazílie, 17. ČR, 18. Bělorusko, 19. Rusko, 20. Bosna a Hercegovina, 21. Írán, 22. Saúdská Arábie, 23. Chile, 24. Alžírsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme