Házenkáři slaví první výhru v kvalifikaci o ME. V domácím prostředí porazili Makedonii o sedm gólů

Čeští házenkáři zvítězili ve druhém utkání kvalifikace mistrovství Evropy nad Makedonií 35:28 a po středeční porážce 24:25 na Islandu si připsali do tabulky první dva body. Reprezentanti rozhodli v Plzni o vítězství hlavně zásluhou povedené první půle, kterou ovládli 18:12.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští házenkáři porazili Makedonii

Čeští házenkáři porazili Makedonii | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Češi se díky výhře dostali o skóre před Makedonce. Zbývajícím soupeřem reprezentantů ve skupině je Ukrajina, s níž národní tým sehraje v květnu příští dva zápasy. Na evropský šampionát do Chorvatska v roce 2018 postoupí z každé skupiny dva celky a nejlepší tým z třetích míst.

Češi se oklepali ze středeční smolné porážky na Islandu a i bez kapitána Filipa Jíchy, který si poranil na severu Evropy koleno, vstoupili do zápasu s tradičním rivalem z posledních let ve velkém stylu.

Makedonci prošli na úkor českého celku za přispění nepřesných rozhodčích z červnového play off o MS i z předešlé evropské kvalifikace a reprezentanti měli viditelnou motivaci jim kontroverzní porážky vrátit.

Mezi tyčemi se dařilo brankáři Galiovi a jeho spoluhráči v poli získali šňůrou sedmi branek v 18. minutě už výrazný náskok 10:3. Balkánský celek pak snížil na rozdíl čtyř tref, v závěru poločasu ale český celek ubránil oslabení a do šaten šel s vedením 18:12. Dařilo se především Jakubu Hrstkovi, který dal ze sedmi střel sedm gólů.

Po přestávce Makedonci po vyloučení Horáka snížili na 16:19 a čeští trenéři si vzali oddychový čas. Vzápětí vstřelil důležitý gól Bečvář a domácí se opět nastartovali. Češi pokračovali v dobré obraně z první půle, začali opět zvyšovat náskok a ve 43. minutě Linhart povedeným podstřelem upravil už na 26:19.

Zaplněná hala pak aplaudovala Galiovi, který zázračným zákrokem vleže vykopl soupeřovu dorážku. V 54. minutě Petrovský poprvé v utkání poslal český celek do osmibrankového vedení a vzápětí se prosadil i Hrstka. V závěru Makedonci snížili na rozdíl sedmi gólů.

Na evropský šampionát do Chorvatska v roce 2018 postoupí z každé skupiny dva celky a nejlepší tým z třetích míst.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů v Plzni:
ČR - Makedonie 35:28 (18:12)
Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Hrstka 10, Bečvář 6, Jurka 4, Sobol, Horák, Kotrč 1, Stehlík, Babák 2, Linhart 3, Petrovský 7, Zdráhala, Užek 2, Landa, Říha.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme