Házenkáři udolali v boji o Prezidentský pohár Bělorusko, na MS končí 17.

Čeští házenkáři poslední zápas na mistrovství světa v Kataru zvládli. Po výhře nad Běloruskem po sedmimetrových hodech získali svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše Prezidentský pohár pro nejlepší z týmů, které nepostoupily ze skupiny, a obsadili konečné 17. místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští házenkáři se radují z vítězství nad Islandem. Vpředu zleva Pavel Horák, Petr Štochl a Filip Jícha

Čeští házenkáři se radují z vítězství nad Islandem. Vpředu zleva Pavel Horák, Petr Štochl a Filip Jícha | Zdroj: ČTK

Reprezentanti do svého závěrečného duelu v Dauhá vstoupili velmi dobře a po dvou trefách Jurky vedli v osmé minutě už 6:3. O náskok ale po téměř dvanáctiminutovém střeleckém výpadku přišli a pustili soupeře do vedení.

Češi ale dokázali srovnat a v závěru poločasu znovu odskočili na rozdíl dvou branek. Do kabin šli ale pouze s vedením 14:13, protože v předposlední vteřině Bělorusko trefou ze sedmičky snížilo.

Stejně v posledních duelech opět Češi zachytili úvodu druhé části a po Zdráhlově proměněném sedmimetrovém hodu šli znovu do třígólového vedení. Ani tentokrát ale náskok dlouho neudrželi a v 47. minutě po Rutenkově přesném zásahu prohrávali.

Je docela úsměvné, že za 17. místo dostanete pohár, přiznává házenkář Horák

Číst článek

Skóre se i nadále přelévalo z jedné strany na druhou. Po trefě kapitána Jíchy vedli Češi 27:26, další šance ale neproměnili a do vedení šli zase Bělorusové. Zdráhala la rychle srovnal na 28:28 a český výběr mohl jít na začátku poslední minuty do rychlého kontru, jenže je zastavil sporný výrok egyptských rozhodčích.

Svěřenci koučů Filipa s Kubešem poté měli 20 vteřin na poslední útok. Horák sice běloruského gólmana propálil, ale podle rozhodčích to bylo až po závěrečné siréně. O vítězi duelu musely rozhodnout sedmičky.

V nich zazářil český brankář Štochl, který mezi třemi tyčemi po třetí sérii vystřídal Galiu. Nejzkušenější český reprezentant na turnaji zlikvidoval dva pokusy soupeře a kapitán Jícha mohl převzít trofej pro nejlepší tým, kterému se nepodařilo projít do vyřazovacích bojů.

Mistrovství světa házenkářů v Kataru:

Prezidentský pohár - o 17. místo:

ČR - Bělorusko 28:28 (14:13), na sedmimetrové hody 4:3
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Hrstka 5, Bečvář 2, Jurka, Jícha 5, Sobol 3, P. Horák 2, Babák 5, Linhart, Petrovský 1, Zdráhala 5/3, Šindelář, Kasal, Szymanski, Motl.
Sedmimetrové hody ČR: Proměnili: Zdráhala, Jícha, Babák, Hrstka. Neproměnil: Sobol.
Nejvíce branek Běloruska: S. Rutenka 11/4, Puchovskij 6/1, Nikulenkov a Citov po 3. Rozhodčí: Rašíd, Sajíd (oba Egypt). Sedmimetrové hody: 3/3 - 8/5. Vyloučení: 3:5. Diváci: 300.

Další zápasy o konečné umístění:
o 19. místo: Rusko - Bosna a Hercegovina 42:28 (20:16),
o 21. místo: Írán - Saúdská Arábie 26:22 (15:10),
o 23. místo: Chile - Alžírsko 27:27 (10:16), na sedmimetrové hody 3:1.

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme