Hendikepovaný plavec Arnošt Petráček vzhlíží k paralympiádě v Riu s optimismem

Hendikepovaný plavec Arnošt Petráček z Jankova u Českých Budějovic bojuje o tomto víkendu na mezinárodních závodech v Berlíně. Už v této fázi sezony si totiž brousí zuby na svoji třetí účast na paralympijských hrách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnošt Petráček

Arnošt Petráček | Foto: Pavlína Fendeková | Zdroj: Český rozhlas

Docela pěkně by to do sebe všechno zapadlo. Londýn pátá příčka, Peking čtvrtá a tak už to v brazilských vodách přece musí cinknout. Jenže ve sportu se nic dopředu naplánovat nedá.

Faktem je, že Arnošt Petráček při vyslovení jména města Rio de Janeiro už pociťuje lehké chvění. „Už jsem v přípravném období, mám hodně tréninků i závodů,“ prozradil.

Přehrát

00:00 / 00:00

S hendikepovaným plavcem Arnoštem Petráčkem si o přípravě na paralympiádu v Riu povídal Kamil Jáša

Co stačilo před pěti roky, teď už Petráčkovi nestačí. S nárůstem kvality jdou ruku v ruce zvýšené tréninkové dávky. Kdo chce udržet krok s nejlepšími na světě, musí tréninkový objem zvětšovat.

„Také jsme tréninky prodloužili, myslím, že by to mohlo být ještě lepší než na předchozích paralympiádách,“ podotkl hendikepovaný plavec.

Také Arnošt Petráček se svým trenérem ctí už dávno prověřenou zásadu, že ke zlepšení výsledků v individuálním sportu patří trénink v kolektivu. Máte - li po boku někoho, kdo vás svými výkony táhne výš a dál, zlepšujete se.

Hendikepovaný plavec Vladimír Hlaváč sní o účasti na paralympiádě v Riu

Číst článek

„Mám naštěstí skvělého sparingpartnera, který se mnou dvakrát týdně plave v dráze. Snaží se mně táhnout do rychlosti, je znát, když člověk plave sám, nebo s někým. Kolegu mám i na soustředění,“ prozradil.

„Více ho to motivuje a maká víc, než když trénuje sám,“ potvrdil trenér Jiří Filip výhody sparingpartnera.

Trénuje s velkou chutí

Arnošt Petráček už ve své kariéře vybojoval titul mistra světa i Evropy a na trati padesát metrů motýlek překonal světový rekord. V roce 2016 by si rád prožil pocity na paralympijských stupních vítězů.

Plavání ho baví, trénuje s velkou chutí, ale i jemu se někdy stane, že se ráno probudí a do bazénu se mu nechce. I tady je velmi důležitá role tréninkového sparingpartnera.

„Napíše mi, že přijde a já jdu hned taky. Je to super,“ dodává Arnošt Petráček,který si přeje, aby se navýšení tréninkového programu podařilo zúročit právě na paralympijských hrách v Rio de Janeiru.

Kamil Jáša, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme