Hendikepovaný plavec Vladimír Hlaváč sní o účasti na paralympiádě v Riu

Kolo, lyže a především plavání. Těmto sportům se věnuje jedenadvacetiletý Vladimír Hlaváč Liberce. Na první pohled nic neobvyklého. Kdyby se nejednalo o mentálně postiženého mladíka, který má velký sen - probojovat se jako plavec na paralympiádu v brazilském Riu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Hlaváč

Vladimír Hlaváč | Foto: Český svaz mentálně postižených sportovců (ČSMPS)

„Dostal jsem se do plaveckého kroužku, moje nadřízená si mě odchytla a začal jsem trénovat víc a víc. Začalo to tím, že jsem se dostal na republikové mistrovství. Byl jsem docela dobrý,“ líčí počátky své plavecké kariéry reprezentant sportovního klubu Handisport Liberec Vladimír Hlaváč.

Oproti svým soupeřům má nesmírnou výhodu. Po fyzické stránce je velmi dobře připraven. Možná i proto, že kolem vody a libereckého bazénu se pohybuje prakticky neustále. Je totiž plavčíkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovní plány a cíle hendikepovaného Vladimíra Hlaváče zjišťoval Pavel Petr

„Už jsem vyučený, momentálně jsem tady zaměstnaný. Je to výhoda třeba v tom, že v době oběda si jdu zaplavat. Ve vodě můžu být častěji,“ říká Hlaváč.

Úspěšným plavcem se ovšem člověk nestane ze dne na den. Potřebuje talent a musí počítat s tím, že v bazénu je to pořádná dřina.

Každý hendikepovaný je bojovník, říká Martin Zikmund. Sportuje i s rozštěpem páteře

Číst článek

„I talent je potřeba, ale plavání je hlavně o dřině. Mě ale jiný sport tolik nenadchnul. Bavilo mě od mala, snažím se dostat na nějaký svůj vrchol,“ prozradil hendikepovaný sportovec, který úspěšně zvládá i kolo a lyže.

„Voda mi byla souzená. Lyžování mi jde také, jezdím i po závodech, ale plavání mě baví víc a mám ho rád,“ dodal bronzový medailista z mistrovství světa mentálně postižených.

Vladimír Hlaváč | Foto: Český svaz mentálně postižených sportovců (ČSMPS)

Aktuálně má před sebou novou výzvu. Podpořenou náročným tréninkem. „Připravuji se na mistrovství světa, které se uskuteční v Ekvádoru. Tréninky jsou čím dál tím náročnější, teď vlastně trénujeme dvoufázově,“ líčí.

Šampionát je ovšem jen dílčím cílem. Ten hlavní je spojen s rokem 2016.

„Největším cílem je účast na paralympiádě. Abych se na ni nominoval, musím zaplavat daný čas. Potřebuji zaplavat dobrý čas na sto metrů prsa, sto metrů znak nebo ve dvoustovce polohově,“ prozradil o sobě a svých plánech Vladimír Hlaváč.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme