Hlavním tahákem cyklokrosového MS v Táboře má být Zdeněk Štybar

Příznivci cyklokrosu se v letošní sezoně rozhodně mají na co těšit. Vyvrcholí na přelomu ledna a února příštího roku mistrovstvím světa v Táboře. V neděli ale hlavní slovo patřilo domácímu poháru - druhý díl TOI TOI Cupu ovládl v hlavní kategorii táborský Jakub Skála před svým oddílovým kolegou Michaelem Borošem. Třetí skončil obhájce loňského pohárového prvenství Tomáš Paprstka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Štybar v čele MS v cyklokrosu 2010.

Zdeněk Štybar v čele MS v cyklokrosu 2010. | Foto: Tomáš Adamec

Domácí pohár má za sebou první dva závody, ale na prognózy je ještě příliš brzy. TOI TOI Cup by však měl hodně napovědět ohledně mistrovství světa. Ne ovšem mezi jezdci elitní kategorie, protože ti nejlepší startují v zahraničí. To platí o Radomíru Šimůnkovi a Martinu Bímovi.

Až před světovým šampionátem by se pak měl v terénu objevit Zdeněk Štybar. Dvojnásobný šampion do 23 let a trojnásobný držitel duhového trikotu v elitní kategorii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Štybar je největším tahákem cyklokrosového MS v Táboře

„Těžko si mi to říká, ale se Zdeňkem jsem byl loni i letos domluvený, že necháme sezoně volný průběh. Když bude v pořádku, tak se na start mistrovství světa určitě postaví,“ říká reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Právě Zdeněk Štybar může svým startem v Táboře výrazně ovlivnit zájem českých fanoušků o vrcholný závod sezony.

„Zdeněk je na plakátu, se Zdeňkem je vše projednané a na závod se těší. Samozřejmě přiláká diváky, jde o osobnost českého sportu i úřadujícího mistra světa,“ uvedl Čestmír Kalaš, šéf cyklokrosové komise Českého svazu cyklistiky.

V domácím poháru, a závody v Lošticích i Lounech to ukázaly, bude hrát hlavní slovo nastupující generace. První muž českého cyklokrosu se o budoucnost nebojí.

„Všichni cyklisté si uvědomili, že v zimě si nemohou lehnout na kanape a čekat až vyjde na jaře sluníčko. Řada silničářů, kteří jezdí i Tour, se v zimě věnují cyklokrosu jako doplněk,“ podotýká Čestmír Kalaš.

Ve společné kategorii elite a jezdců do 23 let by měli výrazně promluvit do celkové klasifikace táborští Michael Boroš a Jakub Skála nebo ještě loňský junior Adam Ťoupalík.

O účast na MS bojuje i bývalý juniorský šampion

O mistrovství světa chce bojovat také vítěz loňské pohárové soutěže Tomáš Paprstka. Obhajobu loňského prvenství považuje za prvořadý cíl.

„Je to svým způsobem zodpovědnost, každý na to bude přihlížet. Chtěl bych vyhrát a potvrdit, že na to mám. Člověk musí jít do sezony naplno a musí si věřit, pak už je jen na závodníkovi, jak na tom je,“ ví Paprstka, který startuje v elitní kategorii prvním rokem.

Také on hledí už v úvodu sezóny k jejímu vrcholu. Vždyť v roce 2010 jako junior získal na mistrovství světa v Táboře zlatou medaili. Nyní jistotu účasti ještě zdaleka nemá. „Sám nevím, jak na tom soupeři jsou, neznám nominaci. Třeba pojede osm devět závodníků, kteří budou chtít na účast na mistrovství světa útočit,“ dodává.

Samotný šampionát se do České republiky vrátí po pěti letech. Organizátoři tak mohou čerpat ze zkušeností nejen z roku 2010, ale i z roku 2001, kdy se na jihu Čech světová elita představila vůbec poprvé.

„Bude k tomu směřovat celé sezona, veškeré soustředění i příprava reprezentace. Druhým cílem je vychovávat nové talenty, abychom měli další Štybary, nebo Katku Nashovou. O mládež se musíme pořád starat, mezi kadety a juniory pak vznikají mezery,“ neopomněl zdůraznit Kalaš.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme