Houška srovnává rozptyl brokovnice, Welsch postrádá atmosféru. Basketbalisté si zvykají na Lille

Nezvyklá fotbalová aréna pro 27 000 diváků a silný soupeř z Chorvatska, který skončil na posledním evropském šampionátu na 4. místě. Tato představa by před osmifinále mistrovství Evropy znervóznila i jiné basketbalové týmy, než jakým je ten český, který se dnes v Lille připravoval právě na nedělní duel proti balkánskému soupeři. Nervozitu se snažili Češi zahnat na posledním tréninku v centru města, dokonale se jim to ale nepovedlo.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch na posledním tréninku českých basketbalistů před osmifinále ME

Jiří Welsch na posledním tréninku českých basketbalistů před osmifinále ME | Foto: Michal Jurman | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco Stade Pierre Mauroy, místní fotbalový stadion, na němž se budou hrát všechny vyřazovací duely letošního basketbalového šampionátu, leží až za Lille, čeští basketbalisté se před osmifinále uchýlili do centra města.

Sportovní palác na ulici J.F. Kennedyho, který před dvěma lety hostil evropský šampionát žen, byl k tomu svým zdánlivým klidem ideální. Onen potřebný klid v něm ale nakonec příliš nebyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vůbec na mě nedýchlo, že by se zde nějaké mistrovství Evropy hrálo,“ říká po přesunu z Lotyšska do Francie basketbalistka Jiří Welsch

Ačkoliv poslední čtvrthodina je vždy z tréninku automaticky pro novináře otevřena, u Čechů to tak úplně nebylo. Tým trenéra Ronena Ginzburga totiž piloval taktiku na soupeře do posledních možných minut. Navenek přitom působil uvolněně.

Pivot Pavel Houška tleská a hýří vtípky, přitom dobře ví, že zítra půjde proti Chorvatům pro většinu z týmu, a jeho nevyjímaje, o životní zápas.

„Nálada je základem úspěchu, ta musí být dobrá.“

I hráč Nymburka Pavel Houška ale blízko francouzsko-belgické hranice řeší v těchto hodinách jistou nervozitu.

„Když máte rozptyl jako brokovnice, tak je jasné, že se rozčilujete, když to nepadá. Chcete pomoct týmu a nejde vám to. To je potom těžké,“ říká.

Zatímco Houšku trápí střelba, kapitán Čechů Jiří Welsch přiznává, že je obecně nervozita ze všech týmů ve Francii, na rozdíl od atmosféry v základních skupinách, doslova cítit na každém kroku. V Lille jde všem zkrátka už o hodně.

„Všechny týmy s výjimkou nás si stěžují na hotel. My jsme aspoň ve městě, ostatní bydlí někde u dálničních sjezdů. V Rize byla atmosféra lepší, tady je jiná, neosobní. Vůbec na mě nedýchlo, že by se tady hrálo mistrovství Evropy,“ srovnává české křídlo dějiště turnaje.

Český tým se tak na posledním týmovém tréninku před duelem s Chorvatskem o to více soustředí jen a jen na svůj výkon. Dokonce i video rozbor zápasů soupeře nechal až na poslední chvíli. Odhodlání je ale i přes jistou skrytou nervozitu cítit.

„One, two, three lev!“

Bojový anglicko-český pokřik trenéra Ginzburga a jeho svěřenců uzavírá poslední týmový trénink před duelem s Chorvaty. Právě v rámci reprezentačního motta „Rvi se jako lev" budou chtít Češi převést krapet té nervozity i na svého nedělního favorizovaného soupeře.

Kdo udrží nervy ve francouzské detektivce více na uzdě, postoupí nejen do čtvrtfinále, ale přiblíží se i vidině účasti na olympijských hrách.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme