Hráč amerického fotbalu odmítl stát během hymny. Měl by si najít jinou zemi, řekl Trump

Hráč americké Národní fotbalové ligy Colin Kaepernick by si měl podle tamního prezidentského kandidáta Donalda Trumpa najít „jinou zemi, která podle něho funguje lépe“. Reagoval tak na sportovcův protest proti útlaku barevných lidí ve Spojených státech, který vyjádřil sezením při národní hymně před zápasem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick | Zdroj: Reuters

Hráčův kontroverzní protest vzbudil velikou debatu. V Americe je totiž zvykem při hraní národní hymny stát čelem k vlajce a držet pravou ruku na hrudi na straně srdce.

To Kaepernick neudělal. Tvrdí, že bude během hraní národní hymny sedět i nadále, dokud neuvidí pokrok ve vztazích mezi rasami žijícími v USA.

Prezidentský kandidát fotbalistův protest nazval „hroznou věcí“. „Myslím si, že by si měl najít zemi, která podle něho funguje lépe. Nechte ho to zkusit, nejspíš se to nestane,“ řekl Trump v rozhovoru pro rádio KIRO.

Bílý dům uvedl, že s Kaepernickovým protestem nesouhlasí. Sportovec má prý ale přesto právo vyjádřit své názory.

Mluvčí Národní fotbalové ligy médiím řekl, že hráčům je doporučováno během hymny stát. Zákon ani pravidla hry to však nevyžadují.

BBC, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme