Jak se volí předseda ČSTV

Český sport bude mít od soboty jednoho nového šéfa. Jediného se říct opravdu nedá, ale zato docela důležitého. Na valné hromadě Českého svazu tělesné výchovy nebude obhajovat funkci Vladimír Srb, ale noví kandidáti jsou hned tři. V nejbližších dnech se dozvíte více o Miroslavu Čuřínovi, Pavlu Kořanovi i Stanislavu Pešátovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Českého svazu tělesné výchovy

Logo Českého svazu tělesné výchovy | Foto: ČSTV

Na pozici předsedy ČSTV jsou tři kandidáti a důležité je v současné době i to, že už žádný další uchazeč s největší pravděpodobností nepřibude.

„Valná hromada, která jediná může všechno, by musela svolit s tím, že se vezme v potaz nějaká jiná kandidatura,“ popisuje generální sekretář ČSTV Jan Boháč spíše hypotetickou, než teoretickou možnost, kdy by se tak mohlo stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na šéfa ČSTV kandidují tři uchazeči

Samotný systém volby se při dvoukomorovém uspořádání ČSTV může zdát poněkud složitý. Jestli si ale vzpomínáte, jak se volí předseda Českomoravského fotbalového svazu, pak je to v podstatě totéž. Volbu otevře souboj všech třech kandidátů v prvním kole.

„Komora sportovních svazů volí zvlášť a komora tělovýchovných jednot volí zvlášť. Ke zvolení je zapotřebí vždy nadpoloviční většina hlasů z přítomného počtů delegátů v každém tom sboru, v každé té komoře,“ vysvětluje Jan Boháč.

A když se tak stane, je hotovo a zvoleno. Pokud ne, standardně se uskuteční druhé kolo jen s dvěma kandidáty, kteří získali nejvíce hlasů. A zase platí, že vítěz musí mít nadpoloviční většinu v každé komoře. Předpisy ale pamatují i na případ, že se tak nestane

„Ve volebním řádu je připraveno ještě třetí kolo voleb. To už se potom počítají hlasy dohromady v obou sborech a ke zvolení je potřebná nadpoloviční většina hlasů,“ konstatuje generální sekretář ČSTV.

Počet hlasujících

Kolik hlasů, bude potřeba? Kolik zvednutých rukou? To bude záležet na počtu přítomných delegátů. „Pokud to bude všechno v plném počtu, tak hlasuje 72 zástupců sportovních svazů a pokud se nepletu 85 zástupců okresních neboli regionálních sdružení ČSTV,“ říká Jan Boháč.

Ti všichni si budou vybírat mezi, v abecením pořadí, Miroslavem Čuřínem, Pavlem Kořanem a Stanislavem Pešátem. Samotní uchazeči také dostanou pochopitelně prostor, aby se na valné hromadě představili. „Pokud volební komise bude ctít ten navržený scénář, tak mají pět minut na představení svých záměrů.“

Valná hromada ČSTV začíná v nymburském sportovním centru v sobotu už v půl deváté ráno. Na programu ale nemá jen volbu předsedy. Kdy se ale můžeme dozvědět tuto nejočekávanější informaci?

„Podle toho kolik volebních kol se uskuteční, tak podle toho bude znám volební výsledek. Já si myslím, že reálný čas je kolem čtvrté hodiny. Ale je to opravdu jenom takový odhad,“ vysvětluje generální sekretář ČSTV Jan Boháč.

Tomáš Kohout, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme