Je to můj vzor, říká plavec Micka o rekordmanovi Paltrinierim

Ještě v prosinci loňského roku se s ním jen nechával ostýchavě fotit, teď už český plavec Jan Micka patří v bazénu k jedněm z největší hrozeb italské hvězdy Gregoria Paltrinieriho. Na evropském šampionátu v Londýně si to oba rozdali ve finále a oba mohli být nakonec spokojení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Micka těsně po 5. místě ve finálovém závodě ME na 1500 metrů

Jan Micka těsně po 5. místě ve finálovém závodě ME na 1500 metrů | Foto: Michal Jurman

„Hodně jsem trénoval, bylo by špatné, kdyby se člověk za čtyři roky nezlepšil. Stlačil jsem to pod 15 minut a jsem rád,“ bilancoval po 5. místě v závodě ME na 1500 metrů Jan Micka svůj výkonnostní posun v posledním meziolympijském období, který řečí čísel znamená na trati kilometru a půl více než 31 sekund.

Tehdy v roce 2012 v londýnském bazénu debutoval, podobně jako jeho letošní finálový soupeř z evropského šampionátu, stejně starý Ital Gregorio Paltrinieri. Zatímco Micka skončil na olympiádě na 24. pozici, Ital vlétl do světa velkého plavání v 17 letech 4. místem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ještě nedávno byl pouze vzorem, nyní už možná pro českého plavce Jana Micku tréninkovým partnerem. O koho jde? Prozradil Michal Jurman

„On je borec, je držitelem světového rekordu na krátkém bazénu. Je to můj vzor,“ říká Micka o Paltrinierim.

Ital získal od OH v roce 2012 titul mistra světa na krátkém i dlouhém bazénu, třikrát se stal evropským šampionem. A i v Londýně musel v doprovodu dobrovolníků odmítat rozhovory a spěchat nakonec na stupínek nejvyšší.

V dráze hned vedle Jana Micky vylepšil Paltrinieri svůj vlastní evropský rekord o více než pět a půl sekundy. A protože odvážným štěstí přeje, rozhodl se jít Jan Micka až ke zdroji Italovy dominance.

„Chtěli bychom se domluvit třeba na tréninkovém kempu. Ale to až po závodech,“ plánuje si zajímavou a jistě přínosnou budoucnost český rekordman ve společnosti toho světového.

Evropský šampion a rekordman Gregorio Paltrinieri jako by se v Londýně na trati 1500 metrů ani nezadýchal | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme