Jestřábí oko nově rozhoduje sporné momenty i v ragby, přínosem je ale třeba i pro lékaře

Kriket, tenis, badminton a některé fotbalové asociace už se videu nebrání a technologii jestřábího oka přijaly za svou. K těmto sportům se přidalo také ragby, které ho na právě probíhajícím mistrovství světa začalo také oficiálně používat. Nejen k prokázání, že míč byl opravdu za čárou a tým skóroval, ale také k ochraně zdraví hráčů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihoafrické „Antilopy“ (Springboks), jak se národnímu týmu přezdívá

Jihoafrické „Antilopy“ (Springboks), jak se národnímu týmu přezdívá | Foto: Wikimedia Commons, CC BY 2.0, Michel Béga

Není náhodou, že k oficiálnímu používání jestřábího oka došlo na světovém šampionátu v Anglii. Právě tady totiž technologii jestřábího oka už v roce 2001 vymyslel a od té doby zdokonaluje profesor Paul Hawkins. Základem je velké množství nejen televizních kamer, které veškeré obrázky přivádí do přenosového vozu, kde má videorozhodčí k dispozici chytrý systém na jejich vyhodnocování.

„Můžeme záběry porovnávat mezi sebou a synchronizovat ve stejném čase. Pak si vybrat ten nejprůkaznější,“ vysvětloval v rozhovoru pro BBC Steve Carter, generální ředitel firmy provozující systém jestřábího oka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ragby od letošního šampionátu mají rozhodčí k dispozici i takzvané jestřábí oko. Využívají ho ale i členové realizačního týmu.

„Stejně tak si video můžeme zastavit, přiblížit a udělat z něj třeba fotku. Nebo jen zpomaleně sledovat, co se stalo. Nejčastěji si nás rozhodčí ze hřiště volají, když si nejsou jistí, jestli míč už byl za čárou, nebo ne,“ doplnil Carter.

Výsledky jeho práce a kolegů ale neslouží pouze rozhodčím. Poskytují různá videa i členům realizačních týmů. A to i přímo na lavičku do jejich tabletů.

„Technologii využívají například lékaři, kteří vyhodnocují potenciální nebezpečí úrazů při hře a to zejména v oblasti hlavy. Předchází se tak trvalým následkům po neodhaleném otřesu mozku v důsledku třeba i čisté skládky,“ oceňuje dalekosáhlejší přínos jestřábího oka šéf šampionátu Alan Gilpin.

Další novinkou na mistrovství světa v ragby je, že i rozhodčí má na svém těle připevněnou kameru, která má nejen divákům přiblížit jeho pohled.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme