Jezdkyně Višťálová konečně může trénovat. Přeprava klisny do Ria trvala několik dní

Česká republika bude mít poprvé na paralympijských hrách reprezentantku v paradrezuře. Anastasja Višťálová se dočkala své klisny a absolvovala první trénink. Přelet zvířete trval několik dní a tým se nyní vypořádává s drobnými komplikacemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anastasja Višťálová, její tým a klisna Lata Brandis

Anastasja Višťálová, její tým a klisna Lata Brandis | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Po prvním tréninku byla pochvala. Klisnička je pořád trošku unavená, ale snažila se. Nasťa taky, hrozně se těšila do sedla, protože díky cestě do Ria a zastávce na Kapverdských ostrovech neseděla 7 dní v sedle, to je pro ni dlouhá doba. Takže se čekalo, jak si s tím poradí její tělo,“ pochválila svou svěřenkyni trenérka Renata Habásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

První trénink sledoval reportér ČRo Pavel Petr

Po poruše letadla a neplánové zastávce na Kapverdských ostrovech se Anastasja Vištálová a její tým dostaly do Ria. Tam se musela rozhýbat, v olympijské vesnici pravidelně cvičila na míči a vozík na několik dní vyměnila za berle.

Pak už došlo na první trénink s klisnou Latou Brandis. „Bylo to hodně dojmech. Já řeknu paní trenérce, co bych chtěla vylepšit. Pak se bavíme o tom, jestli to ona vidí stejně z trenérského pohledu,“ říká reprezentantka v paradrezuře Anastasja Vištálová.

Cesta osmileté klisny pojmenované podle jezdkyně z dob první republiky trvala několik dní. Z Prahy vyrazila přes Cáchy do Lutychu, kde nastoupila na 18hodinový let do Ria.

Paralympionik Drahonínský se těší na zahajovací ceremoniál. Ještě lepší ale bývají závěrečné s medailí

Číst článek

„Je to vždy velká neznámá. Pro koně je to traumatizující záležitost. Nedají se používat sedativa, to by bylo bráno jako doping. Důležitá je infuzní terapie, aby nedošlo k dehydrataci koně a třeba trávicím problémům,“ upozorňuje veterinář Petr Přikryl.

„U Laty máme trošku problém. Po příletu má problémy s pitím. Mám strach, aby se to nespojilo s problémy s trávicím aparátem, třeba zácpou. To by byl velký problém,“ obává se veterinář.

Veterinář Petr Přikryl | Foto: Pavel Petr

Nasedat a jede se | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme