Jiří Zídek si přeje, aby Češi 'šokovali' Evropu postupem do kvalifikace na OH

Sám se Jiří Zídek na olympijské hry nikdy nedostal, o to více bude suverénně nejlepší český basketbalista své doby dnes na mistrovství Evropy držet palce současné reprezentaci. Jediná výhra nad Itálií ji totiž dělí od účasti v olympijské kvalifikaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Zídek (uprostřed) působí na mistrovství Evropy jako televizní komentátor

Jiří Zídek (uprostřed) působí na mistrovství Evropy jako televizní komentátor | Foto: Michal Jurman

Zídek si boj o tuto metu užívá už nikoli pod košem, ale s mikrofonem u pusy a sluchátky na uších.

„Komentuji pro livebasketball.tv, ale byl jsem ve skupině, která se hrála v Berlíně, takže jsem naše kluky moc neviděl. Teď jsem se dostal do Lille a budu komentovat finálovou skupinu až do konce,“ prozradil Zídek.

První Čech v zámořské NBA si své nové role na evropském šampionátu patřičně užívá. Kolem má dva kolegy, kterým pomáhá mapovat dění na palubovce z pozice experta, který vrcholový basketbal zažil na vlastní kůži.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každý je výkony Čechů překvapený a byl bych rád, kdybychom šokovali Evropu postupem do kvalifikace OH, říká bývalý basketbalista Jiří Zídek

„Mám svoje zápisy, které si dělám ráno před zápasem. Jsou to statistiky a charakteristiky hráčů.“

Statistiky patří mezi Zídkovu doménu, a tak dobře zná údaje o českých hráčích. Čísla asistencí u rozehrávače Tomáše Satoranského komentuje televizním divákům rád a s pořádným gustem.

„V zápasu proti Litvě udělal absolutní rekord asistencí na jeden zápas.“ Při popisu aktuálního úspěchu českého basketbalu působí Zídek vyrovnaně. Žádný smutek z toho, že on se na turnaj pod pěti olympijskými kruhy jako aktivní hráč nikdy nepodíval.

„Jsem strašně rád, že jsem u toho na živo. Klukům, realizačnímu týmu a celému českému basketu to nesmírně přeju,“ říká, a teď už možná i trochu více z pozice místopředsedy ČBF, Zídek, který doufá, že bude dnes moci křičet do mikrofonu v emocích nejen opěvná slova na hru českého týmu, ale zároveň i větu: Češi budou hrát o účast na olympijských hrách.

 

Kapitán před soubojem s Itálií velí do boje. Výhra znamená jistotu olympijské kvalifikace. V případě prohry by museli...

Posted by Česká basketbalová federace (ČBF) on 17. září 2015

„Každý je výkony Čechů překvapený, protože s námi nikdo nepočítal ani do čtvrtfinále a byl bych rád, kdybychom šokovali Evropu,“ prozrazuje Zídek, že i práce novináře může být někdy příjemnou.

Zvlášť když za vámi chodí známí s pochvalnými poznámkami na adresu hry českého týmu. Tak teď už jen, jak říká Zídek, ‚šokovat‘ Evropu postupem na olympijskou kvalifikaci.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme