Josef Váňa by rád vyhrál Velkou pardubickou posedmé

Kdo vyhraje 120. ročník Velké pardubické steeplechase? Odpověď na tuto těžkou otázku se dozvíme po půl čtvrté odpoledne. Loni triumfoval, celkově už pošesté v kariéře, Josef Váňa starší. A také letos patří s Tiumenem mezi favority dostihu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Váňa

Josef Váňa | Foto: Dostihové závodiště Pardubice

Rekordman v počtu triumfů na Velké pardubické patří se svým Tiumenem mezi favority i letos. Navíc má v dostihu pět koní, které trénuje. Josef Váňa starší říká, že se těší, že si s Tiumenem užije pěkný dostih. Tlumen se dával dohromady po loňském nepříjemném zlomení kyčelnokřižního spojení.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž dostihy-VP-Váňa před.mp3

Rekordmanem je Váňa starší co do počtu vítězných svěřenců. Velkou pardubickou vyhrálo už 7 koní z jeho tréninku. Podle počtu startů jako žokej, nasbíral jich 23 a i šestinásobné vítězství jako jezdec. Nereálné není ani letošní sedmé vítězství:

„Já nevím, jestli si to až moc přeji, ale bylo by to nádherný. Reálné to je, ale je nás na to dvacet,“ řekl Josef Váňa starší, ale odmítl komentovat, jestli je dnešní Velká pardubická jeho poslední:

„Jezdím na koni a jsem rád, že ještě můžu. Až nebudu moct, tak nepojedu. Kdybych měl dělat ostudu, tak na Velkou pardubickou nepolezu, protože já jsem si posledních 10 let pořád myslel, že to jednou musí přijít. Přišlo to loni, tak když to tenhle rok zkoním, tak toho mohu nechat, protože si myslím, že mě v tom nic nebrání.“

Většina fanoušků i odborníků Josefa Váňu staršího uznává, až adoruje. Na závodišti mu dnes odhalí sochu, ale on sám se prý pod tlakem očekávání necítí:

Socha Josefa Váni staršího | Foto: ČTK

„Já se jako hvězda necítím a když to ze mě dělají, tak ať si dělají. Já stále chodím nohama po zemi a snažím se být normální.“

Pokud nevyhraje Josef Váňa s Tiumenem, ani žádný z jeho svěřenců, stáje to podle něj nezboří:

„Holt ať vyhraje ten nejlepší. Tenhle rok je ta konkurence nejtěžší za posledních deset let,“ uznává Josef Váňa starší.

Do 120. Velké pardubické odstartuje v 15 hodin a 25 minut 20 koní a jezdců.

Závod vysílá Český rozhlas v přímé reportáži.

Tomáš Kohout, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme