Jsem šťastný, že to mám za sebou, svěřil se Kreuziger po svém očištění

Dva roky trvající dopingová kauza Romana Kreuzigera skončila úspěchem českého cyklisty. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a Světová antidopingová agentura (WADA) stáhly své odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, který případ údajných nesrovnalostí v Kreuzigerově biologickém pasu měl projednávat ve středu 10. června. Sám Kreuziger to řekl dnes večer novinářům a přiznal, že pro něj je to obrovská úleva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Roman Kreuziger přichází v doprovodu právníka (vlevo) na tiskovou konfrenci, kde oznámil, že může znovu závodit

Cyklista Roman Kreuziger přichází v doprovodu právníka (vlevo) na tiskovou konfrenci, kde oznámil, že může znovu závodit | Zdroj: ČTK

„Je to hodně čerstvá zpráva. Jsem velmi šťastný, že už to máme za sebou a že se můžu věnovat tomu, co mám rád. Jedno je záliba, práce, a to je cyklistika, a můžu se tomu věnovat s naprosto čistou hlavou,“ svěřil se Českému rozhlasu Roman Kreuziger.

Jak moc psychicky náročné byly ty dva roky i co se závodů týče? Šel jste vždy do závodu s čistou hlavou, nebo to v podvědomí vždy nějak bylo?

Tím, že to bylo opravdu dlouhé a člověk nevěděl, na čem je, i když věděl, že nikdy nepodváděl a že je čistý závodník, někde v pozadí bylo, že se chce očistit. Bral jsem to tak, že nevím, co může nastat, takže jsem si užíval každý závod, jako by byl poslední.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopingová kauza Romana Kreuzigera skončila, cyklista byl zproštěn všech obvinění. Štěpánovi Pokornému se svěřil, že se mu ulevilo

Čekali jste, že ta zpráva v těchto dnech přijde, ať už z jedné, nebo z druhé strany?

Určitě ne. Tento týden jsme se s panem doktorem připravovali na slyšení v Lausanne, kdybychom tam měli letět, a pak přišla tato zpráva. Je velmi potěšující, že to víme o nějaký den dříve a ještě k tomu s pozitivním koncem.

Čím si vysvětlujete, že UCI a WADA otočily pohled na Váš případ?

Nemůžu říct, protože komentář, který prý byl v jejich tiskové zprávě a který se dostal i k nám, byl velmi stručný, že se objevily nějaké nové informace, ale jaké to jsou, nemáme tušení. Může to být vyšetření z Mayo Clinic, které jsme jim dodali někdy v průběhu ledna, anebo to může být cokoliv jiného, ale my to v tento okamžik nevíme.

Vy jste si po celou dobu stál za svým, že biologický pas byl v pořádku - sice nějaké výkyvy, ale všechno v normách. Jste stále zastáncem biologického pasu, i když jste vy osobně měl takovéto problémy a zkušenosti?

Určitě jsem zastáncem biologického pasu, protože je to důležitý nástroj k tomu, aby bylo vidět, kdo podvádí, a kdo ne, a antidopingovému výboru to určitě pomůže k tomu, aby lidi, kteří chtějí podvádět, chytli.

Neznamená to, že bych na biologický pas zanevřel. Naopak si myslím, že na mém případě se určitě budou moci poučit. Sportovec se dá obhájit i s malými doložkami a dovysvětleními. Je to skvělá věc.

Cyklista Roman Kreuziger byl zproštěn všech obvinění z dopingu, může závodit

Číst článek

Budete případ řešit dál z hlediska toho, jestli byste se chtěl zpětně nějak bránit? Protože dva roky jsou přeci jen dlouhá doba.

V tento okamžik se tuto kapitolu budu snažit uzavřít a koukat se dál dopředu, protože kariéra sportovce není až tak dlouhá a zabývat se těmito věcmi, člověk ztrácí spoustu energie. Myslím si, že teď je čas, abych se věnoval tomu, co mě baví a co je moje práce, a to je cyklistika.

Kauza Roman Kreuziger | Foto: Český rozhlas

Štěpán Pokorný, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme