Jsme rádi, že jsme Makedoncům vrátili porážku z baráže o MS, shodli se házenkáři po výhře

Čeští házenkáři potvrdili, že v domácím prostředí na Makedonii umí. Ve druhém utkání kvalifikace o postup na Evropský šampionát do Chorvatska v roce 2018 v Plzni zvítězili o sedm branek 35:28. Podařila se jim tak odplata za skandální červnové vyřazení v play-off o postup na mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Hrstka vstřelil Makedoncům 10 gólů a byl nejlepším českým střelcem

Jakub Hrstka vstřelil Makedoncům 10 gólů a byl nejlepším českým střelcem | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

„Hráči za to nemůžou, za to bohužel může někdo jiný. Oni ale vědí, že se tady hraje špatně, takže nás budou muset porazit o víc,“ zavzpomínal gólman českého výběru Martin Galia na červnovou odvetu play-off o postup na mistrovství světa, kde rumunští rozhodčí v Makedonii evidentně pomohli domácímu celku k postupu.

Čechům po řadě jejich chybných verdiktů tehdy scházel jediný gól. „Na mistrovství světa jsme nepostoupili o gól, takže jsme si řekli, že jim máme co vracet. Bylo důležité vyhrát větším rozdílem. Jsem rád, že jsme znova chytli Makedonce a že jsme jim to mohli vrátit,“ přidala se česká spojka Roman Bečvář.

Hráč bundesligového Lipska nastoupil na plzeňské palubovce, kde se házenou naučil, a ve strhující atmosféře vyprodané Městské haly podpořil výhru šesti brankami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na mistrovství světa jsme nepostoupili o gól, takže jsme si řekli, že jim máme co vracet, řekl po výhře nad Makedonií reprezentační házenkář Roman Bečvář

„Nervozita byla, jenže když přijdete do haly, tak najednou vidíte tisíce diváků, kteří jsou za vámi. Když dá člověk gól, tak se nastartuje. Bylo vidět, že do toho dali všichni vše. Byl to super zápas,“ pochvaloval si Bečvář.

S deseti góly byl nejlepším českým střelcem proti Makedonii Jakub Hrstka.

Křídlo Tatranu Prešov proměnilo všechny své střelecké pokusy a výrazně tak přispělo k odvetě za červnovou křivdu. „Každý z nás to má ještě v hlavě. Nebylo to férové, ale takový je sport. Je nová kvalifikační skupina a my musíme udělat všechno pro to, abychom z ní postoupili. Na Islandu nám to uteklo o jeden gól, tak jsme dnes museli vyhrát. Zvládli jsme to výtečně, takže spokojenost,“ radoval se střelec Jakub Hrstka.

V Plzni českému výběru vycházelo všechno. Základem však byl skvělý výkon Martina Galii v bráně. Ten navázal na povedené představení svého kolegy Tomáše Mrkvy na Islandu a v prvním poločase nedovolil od stavu 3:3 hostům 11 minut skórovat. To byl základ českého úspěchu proti soupeři, který je českým házenkářům pravidelným protivníkem v kvalifikacích i na šampionátech.

Házenkáři slaví první výhru v kvalifikaci o ME. V domácím prostředí porazili Makedonii o sedm bodů

Číst článek

„Na Makedonii musíte tlačit od první minuty. Nesmí se dostat do laufu,“ říká gólman Galia.
Češi tak oslavili první výhru v kvalifikaci o Evropský šampionát v Chorvatsku, darovali ji i Filipu Jíchovi, který si ve středu na Islandu poranil koleno a s vyprodanou halou podporoval své spoluhráče pouze z tribuny.

„Říkal, že chce, abychom hráli i pro něj. A to samozřejmě chceme. Hrajeme pro každého hráče, chceme tady něco vybudovat. Byla škoda, že Filda vypadl, ale máme mladý tým, který má hodně let před sebou,“ věří jeden z té nastupující generace Roman Bečvář.

Nad dalšími starty Filipa Jíchy v dresu českého týmu visí otazník, o budoucnost se ale, jak se zdá, česká házená bát nemusí.

„Pro českou házenou je to jenom dobře. Pár kluků přešlo z méně kvalitních lig do Bundesligy, která je asi nejlepší na světě. Doufám, že se tímto způsobem budou rozvíjet i další mladí hráči,“ věří hrdina kvalifikačního duelu Česko – Makedonie Jakub Hrstka.

Vladislav Janouškovec, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme