Judista Krpálek hlídá váhu, Horák nemusí a tak je na MS v klidu

České judisty Lukáše Krpálka a Michala Horáka čeká dnes večer nezbytná oficialita před jejich startem na světovém šampionátu - vážení. Krpálek startuje v kategorii do sta kilogramů. Horák v kategorii, které judisté říkají "plusko", tedy nad sto kilogramů. A i proto se nemusí v jídle omezovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judo. Ilustrační foto

Judo. Ilustrační foto | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

„To je moje jedna ohromná výhoda. Závody pak působí jinak, když čtyři dny před nimi nemám špatnou náladu, nejsem nevrlý, přidám si jídlo nebo si dojdu do obchodu pro něco sladkého. Pak třeba cestou v letadle můžu jídlo dojíst nebo si i přidat, objednat si pití navíc. Je to pohodlnější,“ říká judista Michal Horák v trochu příznačné atmosféře cinkání příborů a dodává:

„U vážení pak vidím, jak ostatní borci omdlívají a pijou vodu. Já tam stojím a ještě před samotnou váhou si klidně cucnu, protože u nás, kdo má víc, vyhrál.“

I když má přes sto kilo, potkává se s borci, kteří mají třeba i o dalších 40 kilo víc než on. Vrchní váhová hranice pro tuto kategorie prostě není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Judista Michal Horák se na světovém šampionátu představí v kategorii mezi obry

„Snaží se mě chytit, zastavit na místě a zalehnout. Snažím se jim utíkat tak, abych za to dostal maximálně dva tresty a aby mě nečapnul. Když jsem se pral posledně na zemi, mohl jsem soupeře chytit do držení, ale hrozně jsem se bál, aby se se mnou nepřevalil a nezalehl,“ popisuje Michal Horák, jak je možné se vypořádat s o desítky kilogramů těžšími borci.

A už vyhlíží, že by se rád popral s ikonou světového juda Francouzem Tedy Rinerem. „Chtěl bych se s ním poprat, ideálně až ve finále. To by byl u mě na 350 % úspěch. Zrovna jsem přemýšlel nad tím, jak bych ho mohl porazit, ale na nic jsem nepřišel,“ usmívá se 26letý český reprezentant, který ještě nedávno bojoval v kategorii do devadesáti kilogramů.

Čtveřice českých judistů se chystá na své vystoupení na ME (zleva - Lukáš Krpálek, Alexander Jurečka, Michal Horák, Alena Eiglová) | Foto: Petr Kadeřábek

Pár kilo tedy přibral a naznačil to také trenér reprezentace Petr Lacina. „Před dvěma lety ještě v devadesátkách běhal maratony. Loni vyhrál ve 100kg kategorii Grand Prix a teď tady máme 120kilového pašíka Michala Horáka,“ narážel trenér Petr Lacina na Horákovu zálibu v běhání a jeho následný rychlý posun do kategorie nad sto kilo.

„Když jsem rozesílal pozvánky na tuhle tiskovku, tak on odepsal, že jestli chceme pašíka, tak přijde,“ prozradil Lacina i to, že podobné rýpnutí bere Michal Horák s nadhledem.

A když jsme s ostatními novináři vypnuli diktafony, šel si pašík Michal Horák pro guláš s bramboráčky, a zajedl to řízkem. Inu, dnes večer při vážení na mistrovství světa v ruském Čejlabinsku nebude muset být nervózní z nějakého deka navíc. Na rozdíl od Lukáše Krpálka.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme