K boxu se dostala nečekaně a už má třetí bronz z Evropy. Teď se Schmoranzová těší na volno

Ke sportu, který dělá, se dostala náhodou. Na střední škole ještě plavala, pak ale začala s kickboxem. A teď, v 29 letech, si Martina Schmoranzová přivezla z mistrovství Evropy v boxu už svojí třetí bronzovou medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boxerka Martina Schmoranzová

Boxerka Martina Schmoranzová | Foto: Fotobanka Profimedia

Martina Schmoranzová má za sebou sedm titulů z mistrovství republiky, účast na Evropských hrách v Baku v minulém roce a v týdnu přivezla třetí bronz z evropského šampionátu.

„Myslím, že jsem mohla získat i zlatou medaili, kdybych víc zabojovala s Ruskou. Velšanka, která s ní byla ve finále, byla porazitelná. Nervozitu cítím furt, protože mám málo zápasů. Postup tam je, ale ještě je na čem pracovat,“ slíbila na pražském letišti po příletu ze Sofie Schmoranzová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kamil Černý, vedoucí týmu ženské boxerské reprezentace, porovnal ženský box s mužským i rozdíly v přístupu jednotlivých reprezentací

K boxu se přitom dostala z bazénu poměrně náhodou. To bylo ještě tehdy na kladenském sportovním gymnáziu. „Na intru jsem byla s kamarádkou, která dělala judo a šla se podívat na jiu-jitsu, kickbox a tak dále. Zůstala jsem u kickboxu, ona u jiu-jitsu a pak jsem navázala ještě na klasický box. Začala jsem ho dělat hlavně kvůli tomu, abych si zlepšila ruce do kickboxu,“ zavzpomínala Schmoranzová.

Ruce si zlepšila natolik, že u boxu zůstala. Tehdy vůbec netušila, že za pár let na ní bude na letišti čekat někdo s mikrofonem. „To určitě asi ne. V patnácti jsem jenom plavala a byla jsem ráda, že jsem na sportovním gymplu,“ pousmála se devětadvacetiletá boxerka.

Se svým realizačním týmem, který v Sofii čítal přesně jednoho člověka, teď může slavit evropský bronz. Tím jediným, kdo s rodačkou z Rakovníka v Bulharsku byl, je Kamil Černý, vedoucí týmu ženské boxerské reprezentace.

„Ženské v boxu jsou trochu něco jiného, kluci mají úplně jinou psychiku než holky. Je potřeba se zvlášť na to zaměřovat, protože to je alfa omega toho, aby dokázaly prodat svůj um přímo v zápase,“ popsal Černý, který vede boxerskou školu v Novém Strašecí.

Samotáři versus štáb specialistů

Účast na mistrovství Evropy mu ale dala možnost dohlédnout o poznání dál než za hranice kraje a republiky. A může porovnávat.

„Myslím, že po zisku bronzové medaile se český box opět trošičku vyhoupl nahoru. Bohužel když to srovnám s týmy Anglie, Ruska, jezdí s nimi plně vybavený mančaft doktory, fyzioterapeuty, psychologem, kondičním trenérem, trenérem boxu… My tohle zastupujeme v jedné osobě,“ připomněl Černý.

On byl v Sofii tím broukem pytlíkem, který zastával několik funkcí najednou. Těšit se může z bronzu, ale samotná Schmoranzová teď aktuálně vyhlíží něco úplně jiného.

„Mluvila jsem s prezidentem svazu a on mi dovolil, že můžu mít během mistrovství republiky příští týden volno. Jsou Vánoce, takže se těším, až budu pít a budu s rodinou. Na řízky ani ne, já jsem spíš na cukroví,“ usmívala se nejlepší česká boxerka Schmoranzová.

František Kuna, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme