Kanada hostí světový šampionát psích spřežení. Po medailích pokukují i Češi

Znáte jména Michal Ženíšek, Jiří Mencák nebo Michaela Srchová? Pokud ne, tak vězte, že jsou to čeští reprezentanti, kteří budou na mistrovství světa psích spřežení v Kanadě bojovat o medaile. Na loňském mistrovství Evropy se Čechům dařilo, a mají tak ty nejvyšší ambice předvést co nejlepší výkon i ve světové konkurenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psí spřežení, husky, mushing, musher

Psí spřežení, husky, mushing, musher | Foto: Fotobanka Pixabay

Závody psích spřežení na sněhu v sobě kombinují několik faktorů. Vysokou rychlost, odolnost vůči nehostinným podmínkám a především fyzickou zdatnost člověka i psa.

„Je to o tom se každý víkend sebrat, jet na hory a tam trénovat. Psi ale musí běhat i přes týden, takže je zapřaháme třeba za koloběžku a jezdíme na suchu,“ říká česká reprezentantka Michaela Srchová, která v Kanadě bude soutěžit v kategorii Skijöring.

Přehrát

00:00 / 00:00

České reprezentanti se chystají na mistrovství světa psích spřežení

V té jede závodník na běžkách a je tažen jedním nebo dvěma psy. Start probíhá intervalově a jezdí se na trati dlouhé třináct nebo šestnáct kilometrů. Královskou disciplínou je tzv. kombinace, kde se jede dvakrát sedm a půl kilometru.

„Mezi běžkařem a psem jsou takové speciální saně, a na nich je naložené závaží, což je asi 80 procent váhy psa. Je to taková nejférovější disciplína. Po sedmi a půl kilometrech se závaží odpřáhne a pokračuje se skijöringem,“ popsal disciplínu mistr Evropy Michal Ženíšek.

Další kategorii je tzv. Mushing, kde závodník jede na saních a táhne ho psí spřežení. Zde bude zastupovat Českou Republiku Jiří Mencák.

„Psí spřežení obnáší, že tam je určitý počet psů zapřažený do saní, které ovládá člověk. Já závodím se čtyřmi psy,“ vysvětluje Mencák.

Na výsledky České výpravy v Kanadě bude mít velký vliv náročné cestování. Všechna zvířata poletí do Toronta v zavazadlovém prostoru ve speciálních boxech. Češi po úvaze dali přednost letu z Amsterdamu, kam se dopraví auty. S délkou letu by psi mít problém neměli. V případě odletu z Prahy by ovšem problém mohl nastat u přestupu.

„Jde o ten stres a ten by byl hlavně při přestupu. Byli by totiž vykládáni cizími lidmi a pak zase nakládáni. Tomu jsme se chtěli vyvarovat. Myslím, že i tak to pro ně bude stresová záležitost,“ říká Michal Ženíšek. Jak moc cesta psy ovlivní a jak se posléze vyrovnají časovým posunem a s náročnými kanadskými podmínkami, to uvidíme už 24. ledna, kdy celé mistrovství světa začíná.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme