Kanoisté se doma blýskli třemi medailemi. Vrcholem sezony ale bude MS v Miláně

Čeští rychlostní kanoisté dál pokračují ve sbírání medailí. Od mistrovství Evropy v roce 2010 přivezli z každé velké akce včetně olympijských her alespoň jeden cenný kov. Další tři přidali na víkendovém domácím evropském šampionátu v Račicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Havel a Jan Štěrba vybojovali na ME v Račicích bronzovou medaili

Daniel Havel a Jan Štěrba vybojovali na ME v Račicích bronzovou medaili | Zdroj: ČTK

Členové zlaté posádky si na poměry české rychlostní kanoistiky mohli v Račicích užít dobrou diváckou kulisu.

„Atmosféra byla skvělá, závodilo se parádně,“ usmíval se Daniel Havel, který kromě zmíněného zlata získal s Janem Štěrbou ještě bronz na deblkajaku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reprezentační trenér rychlostních kanoistů Pavel Hottmar hodlá pro srpnové MS preferovat čtyřkajak

Třetí medaili v Račicích přidal na pětisetmetrové trati singlkanoista Martin Fuksa, jenž stejně jako čtyřkajak zkompletoval hattrick titulů z evropských šampionátů.

Přitom Daniel Havel upozornil, že Češi na domácí šampionát formu nijak zvlášť neladili. „Zatím se jezdily hlavně vytrvalostní závody, traťového tempa nebylo tolik, jako je poté v sezoně. V rychlé jízdě pak máme rezervy,“ přiznal.

Český čtyřkajak potvrdil svou dominanci. Jeho hlavní zbraní je sebevědomí

Číst článek

Jednoznačným vrcholem letošní sezony je totiž srpnové mistrovství světa v Miláně, kde se budou rozdělovat účastnická místa na olympijské hry v Riu. A tomu hodlá reprezentační trenér Pavel Hottmar uzpůsobit i nominaci.

„Já i všichni odborníci preferují čtyřkajak, ve kterém se dají vyjet hned čtyři místa. Stačí se umístit od sedmého místa, v případě, že v popředí budou posádky z jiných kontinentů, tak teoreticky až do desáté příčky,“ připomíná Pavel Hottmar.

Kilometrový závod na ME v Račicích ovládl český čtyřkajak ve složení (zleva) Josef Dostál, Lukáš Trefil, Jan Štěrba a Daniel Havel | Foto: ČTK

Proto se asi členové čtyřkajaku budou šetřit právě na tuhle disciplínu. A proto, že každý rychlostní kanoista může pro svou zemi vyjet pouze jediné olympijské místo, je možné, že Josef Dostál bude titul mistra světa obhajovat právě jen ve čtyřkajaku, a nikoliv i v singlkajaku, kde může dostat přednost další kvalitní závodník Jakub Špicar.

„Přesně tohle budu zvažovat,“ přiznává reprezentační trenér po třech medailích z domácího mistrovství Evropy, které ale bylo pouze odrazovým můstkem do důležité sezony.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme