Katar hostí jednu velkou sportovní akci za druhou, jeho obyvatelé ale pohybu moc neholdují

V Kataru pomalu končí mistrovství světa házenkářů. Už v neděli se rozhodne o novém šampionovi mezi překvapením turnaje, domácí reprezentací, a Francií. Pro zemi na Arabském poloostrově šlo o další velkou akci a rozhodně ne poslední. Katar se totiž snaží profilovat jako sportovní stát, i když samotní obyvatelé aktivnímu pohybu příliš nedávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v házené v Kataru

Mistrovství světa v házené v Kataru | Foto: Alžběta Vejrosotová chf.cz

„Staří lidé mají rádi sport, generace kolem třiceti pětadvaceti let ne. Děti ale sportují. Mají zájem o fotbal nebo plavání,“ říká Egypťan El Sayed Mohamed Abd-ElDayem, který dělá ve sportovním klubu Al-Arabi plaveckého trenéra pro děti.

Práci v Kataru našel přes internet. A povedlo se mu projít schvalovacím procesem. „Koukají se na životopis, na léta praxe. Když během roku neprokážeš, že jsi dobrý, ukončí ti smlouvu,“ popisuje muž, který žije v Dauhá už čtyři roky se svou českou manželkou a dvěma dětmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přístupem Katařanů k aktivnímu sportu se zabýval redaktor Mirko Vasić

Podstatným důvodem, proč rodina zamířila do Kataru, byly finance. V malé bohaté zemi na Arabském poloostrově má totiž nepochybně lepší podmínky než v Česku.

„Očekávala jsem, že přijdu do nejbohatšího státu světa. Když se na Katar podíváte i ze druhé stránky, tak jsou tady i tací, kteří pro to bohatství musí pracovat. Nic si na něm neulomí a snaží se protloukat životem,“ všimla si velkých sociálních rozdílů Anna Abd-El Dayem Benešová.

Kdo ale netrpí rozhodně nouzí, jsou sportovci, které nalákal Katar do svých služeb ze zahraničí. Vidět je to třeba výrazně na házenkářské reprezentaci, která se zásluhou toho dostala v Dauhá až do finále mistrovství světa.

Katar působí na brankáře Štochla uměle. Je ale rád, že poznal novou kulturu

Číst článek

Sami původní katarští obyvatelé se ale k aktivnímu pohybu příliš nemají.

„Místní moc nesportují, poslední dva roky tu ale probíhají akce, které se snaží naučit Katařany sportovat. Ti totiž mají hodně cukrovku. Hodně lidí také umírá na infarkty,“ vypozorovala za roky strávené v Kataru Anna Abd-El Dayem Benešová.

Situace s přístupem ke sportu se i kvůli podpůrným programům přeci jen trochu mění.

„Rozdávají se pedometry. Když už nic jiného, tak se podporuje, aby se alespoň chodilo. Místní dostávají určitá zvýhodnění. Děti například chodí do kroužku bezplatně. Ne všichni mají zájem, ale za ty čtyři roky, co tady jsme, je tady určité zlepšení a už se i začíná sportovat,“ směje se Češka žijící v Kataru.

Vysoké teploty sportu nepřejí

Zázemí pro sportovní aktivity mají místní ideální, zejména venkovní činnosti ale nejdou provozovat kvůli klimatickým podmínkám celoročně bez omezení. Horká léta ovlivňují každodenní život a poznala to hned po příletu do země i Anna Abd El Dayem Benešová.

„Ulice jsou liduprázdné, nikde nikdo. Teploty v létě stoupají k padesáti stupňům a lidé se koncentrují v nákupních střediskách,“ říká Anna Abd-El Dayem Benešová.

Mirko Vasić, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme