Katar působí na brankáře Štochla uměle. Je ale rád, že poznal novou kulturu

Už jen poslední hodiny zbývají českým házenkářům z pobytu v Kataru. Na mistrovství světa v Dauhá strávili více než dva týdny. A kromě sportu si stačili všímat i věcí okolo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v házené v Kataru - Petr Štochl

Mistrovství světa v házené v Kataru - Petr Štochl | Foto: Alžběta Vejrosotová chf.cz

„Největším zážitkem je, že jsem mohl přičichnout k nové kultuře, k novému světu,“ říká nejzkušenější hráč národního týmu Petr Štochl. Reprezentační gólman už objel s házenou hodně zemí, v Kataru ale zažil asi největší luxus.

„Působí to na mě uměle a také že to uměle vybudované je. Několikrát jsem se tady zabýval otázkou, co se stane, až to emíra přestane bavit a přestane Dauhá rozvíjet. Je to monumentální a monstrózní, ale už se těším domů,“ poznamenává Štochl, který se ale se spoluhráči nepohyboval jen v nejlepších částech Dauhá nebo v halách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na brankáře házenkářské reprezentace Petra Štochla působí v Kataru všechno jako uměle vybudované

Na malou chvíli poznali čeští házenkáři i obyčejný život.

„Prošli jsme si místní trh, který má být starodávný, ale zjistil jsem, že je nově vybudovaný. Tam se mi líbilo, je tam strašně příjemná atmosféra, proto jsme tam zašli i na večeři. Z nesportovních zážitků je to pro mě ten nejpozitivnější zážitek,“ uchová si opora české reprezentace i jinou než házenkářskou vzpomínku.

Aktuální světový šampionát je ale pouze jednou z mnoha akcí, kterou se Katar, snažící se výrazně prorazit do světa skrze sport, připravuje na mnohem větší události. Jednou z nich je i hodně diskutované mistrovství světa ve fotbale v roce 2022.

„Budou tady také atleti a volejbalisté, učí se organizovat velké akce. O zajištění sportovišť a podobných věcí vůbec nemusíme diskutovat, ale problémem bude doprava. Zvlášť jestli se bude hrát všechno v jednom relativně malém městě. Věřím, že vědí, co dělají, a hlavně věřím, že tady bude i český tým,“ doufá Štochl.

Dauhá trápí problémy s dopravou

Doprava je v Dauhá skutečně problémem. Všude jsou sice několikaproudé silnice, na nich ale jen výjimečně nezažijete kolony a dlouhá čekání, navíc řidiči neustále mění pruhy, troubí a cpou se i do nejmenších mezer mezi auty.

„Dopravu jsme až tolik nepoznali, protože jezdíme s majáčkem a jedeme si opravdu, jak chceme, ale máme jako doprovod policisty. Kromě dvou jízd taxíkem jsem klasickou dopravní situaci nezažil. Sám bych si troufnul, ale byl bych hodně opatrný,“ přiznává Štochl.

Osmatřicetiletý gólman bude od 17 hodin se svými spoluhráči usilovat o čtvrtou výhru v řadě. V posledním utkání na turnaji si s Běloruskem zahrají o celkové 17. místo. Pak už čeká českou výpravu jen odlet.

Mistrovství světa v házené v Kataru | Foto: Alžběta Vejrosotová chf.cz

Mirko Vasić, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme