Když to pomůže, klidně minu terč, říká český střelec David Kostelecký

Ve formuli 1 je to běžná věc. Pro dobro stáje pustí před sebe týmová dvojka týmovou jedničku. Něco podobného se může přihodit i mezi českými brokovými střelci, akorát v opačném gardu. Jednička v disciplíně trap je totiž připravená přepustit své místo reprezentační dvojce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Kostelecký

David Kostelecký | Foto: Petra Čechová

„Naše kamarádství je takové unikum ve světě. Na velkých závodech vidíme, že když má jeden stát dva silné závodníky, tak se spolu moc nebaví. A na první pohled jsou tam problémy. My si toho vážíme a je to super,“ říká David Kostelecký.

Olympijský vítěz v trapu bydlí od Jiřího Liptáka zhruba dva kilometry, mají stejně staré děti, s rodinami se navštěvují, takže i když je střelba individuální sport a oni jsou navíc každý z jiného klubu, není mezi nimi žádná rivalita skutečně znát.

„Jsem rád, že se s Davidem nebereme jako konkurenti, ale vyloženě jako kamarádi, kteří si dokážou navzájem pomoc,“ potvrzuje Jiří Lipták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Když to Jirkovi pomůže na olympiádu, klidně netrefím terč, říká David Kostelecký

Letos může mít tahle pomoc trochu jinou podobu než obvykle. Ze strany Davida Kosteleckého nemusí jít třeba jen o rady mladšímu kolegovi. Jiří Lipták totiž na rozdíl od něj ještě nevystřílel pro Česko účastnické místo na olympijské hry.

„Může se stát, že se můžeme potkat v souboji o postup do finále a na rovinu říkám, že bych mohl teoreticky pomoc. Kdybychom se dostali do finále oba, tak vzhledem k tomu, že účast mám, bych pomohl.“

A pomoc kolegovi na olympijské hry by znamenalo třeba úmyslně minout terč.

„Na rovinu říkám, že ano. Je to důležitý pro republiku i pro nás. Pokud bych tam mohl Jirku poslat, tak bych se minul.“

On by tím totiž David Kostelecký nepomohl jenom Jiřímu Liptákovi a české střelbě, ale také sám sobě. Účastnická místa totiž nejsou na jméno, a tak kdyby Češi v trapu nezískali další, klidně by mohl Kostelecký o Rio přijít.

Olympijský vítěz v trapu David Kostelecký předvádí správný střelecký postoj | Foto: Jan Suchan

„Každý by takhle reagoval. Olympijské místo je důležité pro naši disciplínu i pro náš svaz. Navíc olympiáda je snem každého sportovce a myslím si, že se v historii i něco takového už stalo,“ říká Jiří Lipták.

„Myslím, že něco takového udělali Italové, že jeden pustil druhého do finále a ten pak získal další místo. Ten kdo má místo jisté, tak pustí kolegu, to je běžná věc,“ doplňuje Jiřího Liptáka David Kostelecký.

První šanci mu případně pomoct k získání olympijské letenky bude mít první květnovou neděli ve Světovém poháru na Kypru.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme