Klinika doktora Steadmana ve Vailu zachránila kariéru řadě skvělých sportovců

Když se vážně zraní špičkový fotbalista nebo hokejista, je velmi pravděpodobné, že se za pár dní objeví v americkém Vailu. V městečku ve Skalistých horách nad Denverem totiž sídlí klinika Richarda Steadmana. Ta si léta buduje světovou proslulost a už zachránila dlouhou řadu skvělých kariér olympijských vítězů a mistrů světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

McMurtry v kanceláři Richarda Steadmana, která připomíná spíš sportovní muzeum

McMurtry v kanceláři Richarda Steadmana, která připomíná spíš sportovní muzeum | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Hokejisté z NHL, basketbalisté z NBA, přední hráči amerického fotbalu i socceru (označení pro evropský fotbal). Své podepsané dresy nebo fotky jako poděkování za úspěšnou léčbu nám tu nechali špičkoví sportovci napříč disciplínami z celého světa,“ vypráví zaměstnanec kliniky John McMurtry.

Na zdi visí třeba dres bývalého kapitána německé fotbalové reprezentace Lothara Matthäuse. Je na něm podpis se vzkazem „Doktore Staedmane, děkuji za Vaše ruce, které mě zachránily. 26. dubna 1992.“

„Znám doktora Steadmana 38 let, byl naším týmovým lékařem, když jsem dělal šéftrenéra amerických lyžařů,“ podotkl McMurtry s tím, že vyhlášený doktor považuje za svůj nejtěžší případ operaci Marca Girardelliho, který lyžoval za Lucembursko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kliniku doktora Richarda Steadmana v americkém Vailu navštívil reportér Jan Kaliba

„Otočil si koleno o 180 stupňů. Nešlo o to, jestli bude ještě závodit, ale o to, aby vůbec mohl chodit. A vidíte, pak měl skvělou kariéru a pětkrát vyhrál Světový pohár. A když se rozhlédneme, podobných příběhů je tu spousta,“ pokračoval ve vyprávění.

Kromě operačních sálů a oddělní s lůžky mají na klinice i výzkumnou část. Na stěnách jsou pod stropem zařízení s infračervenou vysokorychlostní kamerou, která zaznamenává pohyby figurantů.

Nechybí umělá ledová plocha ani trávník, tudíž se tady dobře analyzují zranění. V počítači místní specialisté ihned odhalují, jaké síly na tělo působí.

„Záměrem je vymýšlet nové a účelnější postupy, jak operovat a léčit klouby, hned to uvádět do praxe a publikací odborných článků šířit do světa,“ říká David, jeden z výzkumníků.

„Každého pacienta léčil doktor Steadman osobitou cestou. I po hodně zlých zraněních dokázal ve sportovcích vzbudit pocit, že se dokážou uzdravit a budou stejně dobří, nebo ještě lepší než předtím. Uměl jim dodat sebejistotu, to na něm bylo jedinečné,“ dodává John McMurtry o svém příteli i zaměstnavateli Richardu Steadmanovi.

Ten loni uložil své ruce špičkového chirurga do výslužby a na své proslulé klinice zůstává supervizorem.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme