Kolektivní vina za doping je nespravedlivá, tvrdí ČOV. Trest je v pořádku, oponuje expert

Rusové by neměli startovat na srpnových olympijských hrách v Riu. Myslí si to zástupci čtrnácti státních antidopingových agentur, kteří vyzvali Mezinárodní olympijský výbor, aby kromě 68 suspendovaných ruských atletů vyloučil z her celou výpravu. Někteří čeští odborníci se ale domnívají, že princip kolektivní viny není spravedlivý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Světové antidopingové agentury v Montrealu

Sídlo Světové antidopingové agentury v Montrealu | Zdroj: Reuters

Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) ve švýcarském Lausanne zamítla odvolání 68 ruských atletů proti kolektivnímu trestu od Mezinárodní atletické federace (IAAF) za rozsáhlý dopingový skandál, který byl řízený státními úřady.

Nadále tak platí, že ruští atleti na olympiádě budou chybět. Zákaz startu ale může platit pro celou ruskou výpravu. V neděli o tom rozhodne MOV.

„Přijde mi to nespravedlivé vůči těm, kteří se připravují poctivě a kteří na rozhodnutí o kolektivní vině doplatí,“ řekl pro ČRo Plus František Kolář, sportovní historik a místopředseda Českého olympijského výboru.

Kdyby se podle něj ze stejného pohledu přistupovalo k cyklistice, která je často spojována s užíváním látek a metod zvyšujících výkon, měla by se zrušit a jako sportovní odvětví vůbec nefigurovat na seznamu olympijských sportů.

Verdikt už ve středu pro Lidové noviny také ostře kritizoval Jiří Kejval. Předseda ČOV dokonce viní Světovou antidopingovou agenturu (WADA): „Trest je nepřijatelný a nespravedlivý. Absolutně nechápu princip kolektivní viny a presumpce viny. Je to především selhání systému antidopingové agentury.“

Názory se v Česku i ve světě různí. Zatímco některá média považují kolektivní vinu za nešťastnou, jiné noviny označují rozhodnutí za úspěch sportovního práva.

„V Rusku bylo zjištěno přes pět set pozitivních případů dopingu. Byli to druhořadí sportovci? Ne. Týká se to reprezentantů, kteří se připravují na nejvyšší mety. Když si z toho vyčleníme jenom atlety, tak bylo pozitivních vzorků 139. Znovu se ptám, jsou to atleti druhé třídy?“ tázal se odborník na dopingovou problematiku Jaroslav Nekola v rozhovoru pro ČRo Plus.

S rozhodnutím CAS souhlasí, nemá k němu žádné výhrady. Na druhé straně podle něj budou olympijské hry absencí ruských atletů ochuzeny.

Dopingový skandál v atletice - hlavní aktéři | Foto: Český rozhlas

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme