Kolomý vyhrál první etapu Rallye Dakar. Loprais zajel čtvrtý čas

Automobilový závodník Martin Kolomý ovládl mezi kamiony úvodní etapu Rallye Dakar. Český pilot zvládl 39kilomterový prolog za rovných 30 minut a byl o 13 sekund rychlejší než druhý van Genugten. Dařilo se i jeho kolegovi z týmu Buggyra Racing Aleši Lopraisovi, jenž skončil čtvrtý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Kolomý na Dakaru 2017

Martin Kolomý na Dakaru 2017 | Foto: buggyra.com

Mezi automobily vstoupil do Rallye Dakar 16. místem Martin Prokop. První etapu slavné soutěže, která odstartovala v Asunciónu, vyhrál Násir Attíja z Kataru. Účastníci 39. ročníku v pondělí absolvovali jen 39 kilometrů měřený úsek, na kterém Prokop na vítěze z roku 2015 a jedničku továrního týmu Toyota ztratil 2:16 minuty.

Nejlépe z českých motocyklistů začal Ondřej Klymčiw, který dojel na 31. místě. Josef Macháček byl se čtyřkolkou devátý.

Klymčiw, jenž loňský ročník nedokončil kvůli pádu a vážnému zranění, ztratil dvě minuty a 41 sekund na francouzského vítěze etapy Xaviera de Soultraita.

„Na dvacátém kilometru jsem dojel kluka, který startoval dvě minuty přede mnou a nepustil mě před sebe, což nechápu. V cíli jsme si to trochu vysvětlili, že takhle by se chovat neměl,“ uvedl Klymčiw ve videokomentáři na sociální síti. „Ztratil jsem tím strašně času. Trať ale byla nebezpečná, bylo tam spousta neznačených děr a nemělo smysl v tom prachu riskovat,“ dodal.

Do první padesátky se z šestice českých motocyklistů vešel ještě pětačtyřicátý David Pabiška, jenž na De Soultraita ztratil 4:22 minuty. Nejzkušenější český motorkář si v cíli stěžoval na špatnou volbu pneumatik.

„Klouzalo to a jednou jsem upadl. Podsmeklo se mi to v zatáčce. Nic vážného se ale nestalo,“ uvedl Pabiška, jenž startuje Dakaru podesáté. „Bylo strašné vedro a náročná trať. Je to ale jen začátek,“ řekl Pabiška, kterého stejně jako Klymčiwa přibrzdil soupeř jedoucí před ním.

Devětapadesátiletý Macháček, pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek, dokončil první etapu s dvouapůlminutovým odstupem za vítězným Brazilcem Marcelem Medeirosem na devátém místě. Další český jezdec Tomáš Kubiena byl třináctý.

Výborně do soutěže kamionista Martin Kolomý, když první měřený úsek vyhrál o 13 sekund před Nizozemcem van Genugtenem.

„Byla to hodně rychlá etapa, podobná našemu trialu, který máme natrénovaný. Tento typ tratí mi prostě sedí a myslím, že je to vidět na výsledku,“ prohlásil Kolomý v cíli.

Z dalších českých kamionů byl na čtvrtém místě klasifikován Aleš Loprais, který stejně jako Kolomý jede v týmu Buggyra Racing s vozem Tatra. Martin Macík dojel na 18. příčce.

Rallye Dakar:
1. etapa: Asunción - Resistencia (454 km/39 měřených):
Automobily: 1. Attíja, Baumel (Katar, Fr./Toyota) 25:41, 2. Pons, García (Šp., Arg./Ford) -24, 3. Roma, Haro Bravo (Šp./Toyota) -29, ...16. Prokop, Minorová (ČR, Rak./Ford) -2:16.

Motocykly: 1. De Soultrait (Fr./Yamaha) 28:20, 2. Pedrero (Šp./Sherco) -2, 3. Brabec (USA/Honda) -14, ...31. Klymčiw (ČR/Husqvarna) -2:41, 45. Pabiška -4:22, 79. Engel -7:57, 89. Lhotský (všichni ČR/KTM) -8:32, 106. Vlček (ČR/Husqvarna) -9:45, 118. Kvapil (ČR/Yamaha) -10:19.

Kamiony: 1. Kolomý (ČR/Tatra) 30:00, 2. Van Genugten (Niz./Iveco) -13, 3. Van den Brink (Niz./Renault) -25, 4. Loprais (ČR/Tatra) -31, ...18. Macík ml. (ČR/Liaz) -2:48.

Čtyřkolky: 1. Medeiros (Braz./Yamaha) 32:53, 2. González (Arg./Yamaha) -1:02, 3. Sanabria (Parag./Yamaha) -1:39, ...9. Macháček (ČR/Yamaha) -2:29, 13. Kubiena (ČR/Ibos) -2:41, 34. Tůma (ČR/Yamaha) -9:53.

ČTK, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme