Konec sportovní kariéry - a co dál? Špatným příkladem je tenista Borg, který málem zkrachoval

Obrovské příjmy úspěšných sportovců často neznamenají, že jsou zajištěni do konce života. Český olympijský výbor dnes pořádá fórum Duální kariéry, které má sportovce připravit právě na situaci, kdy sportovní činnost ukončí. Snaží se je tím uchránit od problémů, které potkaly například švédského tenistu Björna Borga.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští sportovci už znají oblečení pro Londýn 2012

čeští sportovci už znají oblečení pro Londýn 2012 | Foto: Jan Rosenauer

Vítěz jedenácti grandslamů, bývalý nejlepší hráč světového žebříčku a muž, který získal na odměnách z turnajů tři a půl milionu dolarů, tedy na poměry sedmdesátých a osmdesátých let obrovskou částku.

Björn Borg ukončil tenisovou kariéru v roce 1983 a následující roky pro něj byly hodně těžké. Pokusil se začít s podnikáním, ale módní značky nesoucí jeho jméno prodělávaly, na konci osmdesátých let zkrachovaly a věřitelé po něm vymáhali více než milion dolarů a chtěli, aby vyhlásil osobní bankrot. Borg se tehdy vrátil k tenisu, ale nedařilo se mu ve sportu, stejně jako v osobním životě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéra sportovce může skončit třeba ve třiceti letech a mnozí poté řeší, jak si dál vydělávat na živobytí

Situaci ale nakonec zvládl, a když v roce 2010 přijel do Ostravy, říkal: „Vstávám každý den mezi šestou a sedmou ráno. Rozvážím děti do školy, pak si jdu zahrát buď tenis, nebo jdu do kanceláře, kde se věnuji práci. Odpoledne zase vyzvednu děti ze školy, rozvezu je do kroužků, na tenis nebo jinam a potom děláme domácí úkoly a jdeme spát. Dá se říct, že mám teď celkem plné dny.“

Ne každý příběh má dobrý konec, často hrají roli také závislost na alkoholu nebo gamblerství. Také mezi českými sportovci jsou případy, které z různých důvodů neskončily dobře. I proto Český olympijský výbor už před lety zřídil projekt na pomoc sportovcům při začleňování do pracovního procesu. Má to ale své podmínky.

„Sportovec musí sám chtít jít životem nějakým způsobem. Vím, že sportovci jsou dost často zvyklí na to, že je trenér a předtím rodiče vodí za ruku. Pak je ale najednou pustí a oni nevědí, co dělat. Sportovec se musí naučit, že teď už bude fungovat sám, a musí sám vyhledávat příležitost. My k tomu můžeme v rámci programu malinko napomoct,“ říká dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, který je teď po konci kariéry sportovním ředitelem Českého olympijského výboru.

Martin Charvát, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme