König makal, Štybar vzdal útok. Češi se v náročné etapě obětovali lídrům

Cyklistika je nejkolektivnější individuální sport na světě. Na Tour de France si na sobě ověřili i všichni Češi v pelotonu, kteří se obětovali pro své lídry. Zdeněk Štybar pro kolegův žlutý dres vzdal svůj únik, Leopold König dokonce nabral víc než čtvrt hodiny ztráty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtvrtá etapa byla nepříjemná hlavně kvůli sedmi úsekům mimo klasický povrch (ilustrační foto)

Čtvrtá etapa byla nepříjemná hlavně kvůli sedmi úsekům mimo klasický povrch (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„S Richiem a ostatníma klukama jsme odvedli hodně práce. Závěr jsem jel tak, abych co nejvíc pošetřil síly, abychom byli připravení na další etapy,“ vysvětluje Leopold König, který, stejně jako Richie Porte, dojel s téměř 17minutovým mankem.

Tým Sky dnes už nebude hájit žlutý dres, Froome o něj rád přišel a chce si ho vzít v horách. Naopak lídra teď bude mít v týmu Zdeněk Štybar. Excelentní cyklista na náročných tratích zaútočil, ale když zjistil, že ztrácí jeho lídr Tony Martin, svěsil nohy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi ve čtvrté etapě TdF hlavně pomáhali, všiml si reportér ČRo Tomáš Kohout

Před cílem ještě kolegovi poradil, kdy zaútočit. „Říkal jsem mu: ‚Tony, zkus odjet, nikdo po tobě nepojede.‘ Tempo nebylo úplně vysoké a v poslední zatáčce jsem najel dopředu a malinko přibrzdil skupinku, aby to klaplo,“ popisuje poslední stovky metrů český mistr světa v cyklokrosu.

Roman Kreuziger byl nablízku Albertu Contadorovi a ten pak chválil spolujezdce za skvělou práci před těžkými úseky vedoucími po kostkách i na nich samotných. Taktice týmu se podřídil i Jan Bárta, který letos vůbec poprvé nešel do úniku.

„Měli jsme za úkol neodjíždět, zůstat v balíku a postarat se o Dominika Nerze, takže bylo jasné, že se budeme šetřit. Teď jsem byl dvě etapy ujetý, tak jsem nevěděl, jak budu mít těžké nohy. Celkem to šlo, tak jsem spokojený,“ prohlásil Jan Bárta. Dnes by se ale opět mohl v úniku objevit.

Mapa cyklistického závodu Tour de France 2015 | Foto: ČTK

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme