König o trati Tour de France 2017: Jsem rád, že bude více prudších stoupání

Etapy Tour de France dají cyklistům v příštím červenci zase pořádně zabrat. Dá se to vcelku snadno poznat z trati, kterou dnes nejen jim ukázali pořadatelé. Kromě toho, že budou Francii křižovat sem a tam, se dá charakterizovat jako ta s málo kilometry časovek, s méně kopci, ale přesto velmi výživnými.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklisté už vědí, na jakých silnicích a kopcích stráví skoro celý červenec v roce 2017 v rámci Tour de France

Cyklisté už vědí, na jakých silnicích a kopcích stráví skoro celý červenec v roce 2017 v rámci Tour de France | Zdroj: Reuters

Trojnásobný vítěz Tour de France Chris Froome sledoval prezentaci nové trati přímo v Palais du Congres v Paříži s výrazem hráče pokeru.

Trať 104. ročníku charakterizoval takhle: „Drsná, drsná. Určitě to bude závod pro vrchaře. Je tam málo kilometrů v časovkách, ale i to je část závodu a musím se s tím vyrovnat. Hlavně se ale musím v tréninku zaměřit na to, abych byl co nejlepší v horách,“ shrnul to podstatné úřadující vítěz Tour.

Přehrát

00:00 / 00:00

Když pořadatelé cyklistické Tour lákali na oznámení trati příštího ročníku, pomalovali celou Francii čárami od hranic k hranicím. A finální plánek vypadá v podstatě stejně

Úvodní časovka v německém Düsseldorfu měří 13 kilometrů, předposlední etapa v Marseille pouhých 23 kilometrů. A to se zase líbí Adamu Yatesovi. Britovi, který letos skončil čtvrtý a dojel v bílém dresu nejlepšího mladíka.

„Čím méně časovek, tím je to pro mě lepší. Minule jsem v nich ztratil možná tak čtyři minuty. Tyhle dvě jsou docela krátké, pořád se tam dá něco ztratit, ale snad ne zase tak moc. Kdyby tam bylo ještě víc kopců, je více míst, kde se dá něco najet, ale zase tak moc na tom nesejde,“ říká Adam Yates, budoucí týmový kolega Romana Kreuzigera ze stáje Orica.

A k trati se vyjádřil i český cyklista Leopold König ze stáje Bora. „Podle mě je to zajímavá trať, vzhledem k tomu, že se po dlouhé době pojede ve všech v pěti francouzských pohořích. Tím pádem podle mě uvidíme mnoho nových stoupání. Je tam spousta těžkých horských etap. Jsem rád, že tam bude více prudších stoupání, větší mix, že to nebudou jen dlouhá alpská stoupání.“

Výživné kopce

Ač je 3516 kilometrů dlouhé trati méně kopců, o to výživnější jsou. Pořadatelé zavedou peloton poprvé od roku 1992 do všech pěti významných pohoří, která ve Francii jsou.

Nevynechají hlavně alpské velikány, ale důležité bude už prudké stoupání do cíle čtvrté etapy na La Planche des Belles Filles. Myslí si to i Richie Porte, který také rád útočí na celkové vítězství.

„Jo, ale Tour můžete ztratit v jakékoliv etapě. Určitě se zaměřím už na La Planche des Belles Filles. Tam to vždycky dost naznačí, kdo může vyhrát. Třeba jako Nibali v roce 2014, nebo Froomey ve dva dvanáct. Sice nevyhrál, ale ukázal, že na to má. Tam je to spolehlivý ukazatel,“ vysvětlil Richie Porte.

Tour de France začne 1. července příštího roku, do Paříže cyklisté dojedou třiadvacátého.

Tomáš Kohout, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme