König si pochvaloval autodrom v Imole. Aspoň 10 kilometrů z Gira bylo bezpečných, řekl

Dojezdy na velehory, v křivolakých uličkách starobylých měst, na slavné Champ-Elysée nebo u obchodních center na periferii. Tak pestrá je skladba cílů slavných cyklistických závodů. Pořadatelé cyklistického Giro d'Italia přesto našli ještě něco výjimečného. 11. etapa končila na motoristickém závodním okruhu v Imole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peloton na Giro d'Italia

Peloton na Giro d'Italia | Zdroj: Reuters

„Já jsem to už jednou jel asi před šesti lety a je to samozřejmě hezké, když se člověk nemusí úplně tlačit, má velkou silnici, je to bezpečnější. Tak aspoň 10 kilometrů z Gira bylo bezpečných,“ říká Leopold König, jezdec týmu Sky.

Z jiných cyklistických závodů se tu jelo mistrovství světa v roce 1968 a dvakrát mistrovství Itálie. Jinak ale okruh proslul hlavně jako dějiště Velké ceny San Marina formule 1.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořadatelé Giro d'Italia našli výjimečný cíl 11. etapy, končila na závodním okruhu v Imole. Natáčel tam Tomáš Kohout

Jestliže Leopold König zmiňoval, jak je okruh bezpečný pro cyklisty, tak pro F1 byl svědkem jednoho z nejtragičtějších víkendů posledních 25 let.

V roce 1994 se tu nejprve vážně zranil Rubens Barrichello, v kvalifikaci se zabil Roland Ratzenberger a v sedmém kole závodu zahynul slavný Ayrton Senna.

Nejen osudná zatáčka Tamburello doznala hned pro další sezonu výrazných úprav a dále se v nich pokračovalo.

Poslední závod F1 se ale v Imole, na domovském okruhu Ferrari, jel před 9 lety a tehdy triumfoval Michael Schumacher, ve své poslední hvězdné sezoně. Tentokrát si na formuli hrál Rus Ilnur Zakarin.

„Myslím, že je hodně prestižní finišovat první na takovém slavném autodromu. A v historických výsledcích to bude na tomhle závodu trochu výjimečné,“ liboval si Rus, který v 11. etapě Giro d'Italia dosáhl největšího dosavadního triumfu kariéry.

A s jeho vztahem k F1 se nemusí bát, že by ho stihlo prokletí jeho rychlejších předchůdců: „Ne, na formuli 1 se nekoukám.“

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme