Koukal po ukočení kariéry na badminton nezanevře. Chce ho dál propagovat a hrát s kamarády

S českým badmintonem se loučí jeho král. Přestože kariéru Petra Koukala na čas přerušila rakovina, za posledních devět let vyhrál osm českých titulů. Třikrát v řadě se také probojoval na olympijské. Po těch nedávných v Riu de Janeiru oznámil ve třiceti letech konec kariéry. S domácími fanoušky se rozloučil při exhibici v Brně, odkud pochází jeho rodina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Koukal při svém posledním zápase kariéry

Petr Koukal při svém posledním zápase kariéry | Zdroj: Reuters

„Je to velmi náročný, protože chodím tak jednou týdně, abych si uchoval pohybové návyky a nezranil se, když nastoupím,“ neskrýval Koukal.

O tréninku prý nemůže být řeč. Po ukončení kariéry nemá tolik pohybové ani úderové jistoty. „Nemůžu se pohybovat, jak bych si přál. Kolikrát vyskočím a míček proletí kolem mě. Je to nová role, ale o to víc mě to baví,“ popsal český badmintonista.

Koukal od návratu z Ria během čtyř týdnů přibral osm kilogramů. Koukalova manželka – nejlepší česká biatlonistka Gabriela Koukalová – je ale prý paradoxně ráda, že její muž přibírá na váze: „Říká, že vždycky jeden z nás musí přibírat. Prý se jí snad líbím ještě víc, než když jsem byl hubený. To jediné mě utěšuje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Koukal chce u badmintonu zůstat i po aktivní kariéře, má zájem pomáhat olympijskému výboru

V pátek odehrál rozlučkové utkání s irským hráčem Scottem Evansem, kterému nakonec podlehl 1:2. Hořovický rodák ještě odehraje dvě menší exhibice v Praze, tu brněnskou ale považuje za oficiální. Prý proto, že se v Brně vždy cítil doma.

Přestože je Koukalovi teprve třicet a v tuzemsku je stále nejlepší, na kurt se prý už nevrátí ani třeba v krajském přeboru.

„Zařekl jsem se, že už nebudu hrát žádný závodní zápas – cokoli, co jde do oficiálních zápisů. Určitě si ale budu chodit zahrát s kamarády pro zábavu, abych se udržel fit,“ řekl Koukal.

V posledních deseti letech je hořovický rodák největší propagátor badmintonu u nás. Právě popularizaci tohoto sportu považuje za vůbec největší úspěch své profesionální kariéry.

„Badminton tady hrála hrstka lidí. Těší mě, že dneska ho hrají davy. Kdykoli si chci jít zahrát do komerčního centra, tak je plno. V ten moment si vážím toho, že jsem tomu mohl aspoň malou měrou pomoct,“ těšil se badmintonista.

Propagaci tohoto sportu se chce Koukal věnovat i po konci kariéry, stejně jako svému projektu na podporu boje proti rakovině varlat, kterou sám překonal.

„Rád bych u sportu zůstal. Chtěl bych pomoci olympijskému výboru a dělat takovou spojku mezi politickým a bafuňářským světem a sportovci. Myslím, že tam je mezera, která se dá vyplnit,“ řekl Koukal. Nudy po konci aktivní sportovní kariéry se tak už bývalý badmintonista neobává.

David Nekvinda, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme