Kritiku utnul triumfem. Cavendish ovládl etapu na Tour po dvouleté odmlce

Bez dvou dnů dva roky trvalo, než Brit Mark Cavendish zase vyhrál etapu na Tour de France. Na letošním nejslavnějším cyklistickém závodě světa zatím slýchával jen kritiku. Nevyhrával a jeho prohrané spurty znehodnocovaly celodenní dřinu jeho spolujezdců v týmu. Není proto divu, že si své vítězství v cíli ve Fougeres užíval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Cavendish v cíli sedmé etapy Tour s dcerkou Delilah

Mark Cavendish v cíli sedmé etapy Tour s dcerkou Delilah | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Cavendish rozhodně nezapomněl, jak se na pódiu chovat, jaká jsou pravidla letmých polibků hostesek, ale i ta další. Proto s sebou na vyhlašování nevzal tříletou dceru Delilah, ačkoliv na Giru si to troufnul, už když jí byl zhruba měsíc.

„Na Tour je jiný protokol. V Itálii si můžeš dělat, co chceš,“ smál se třicetiletý cyklista, když dával rozhovory a přitom celou dobu dceru poponášel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlasy Marka Cavendishe po triumfu v sedmé etapě Tour zaznamenal reportér Tomáš Kohout

„Je šťastná, že dostala kytku. U pódia se jí líbil ten lvíček, už po něm sahala, ale to se musí zeptat tady Frooma,“ vtipkoval Cavendish na adresu krajana, který dostává jako celkový lídr nejen propůjčený žlutý dres, ale natrvalo také plyšového maskota hlavního sponzora Tour.

Celkovým lídrem na Tour Cavendish nikdy nebyl, ale etap vyhrál už šestadvacet a jen dva triumfy mu zbývají do vyrovnání druhého muže historické tabulky Bernarda Hinaulta.

„Závodím s kluky, co jsou tady, nikoliv s pány Hinaultem a Merckxem,“ odmítá historické poměřování jezdec stáje Etixx-Quick-Step.

Brit Cavendish si v závěrečném spurtu dojel pro triumf v 7. etapě Tour

Číst článek

Mnohem víc ho těší porážení současníků a rád by se z triumfu radoval ještě před závěrečnou etapou v Paříži.

„Ještě budou asi dvě příležitosti, ale letos je to se spurty na Tour složité,“ přiznává Cavendish, který se na Champs-Elysées radoval tři roky za sebou, počínaje sezonou 2011.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme