Krvavá Tour de France míří na kostky

Zase dojížděli do cíle zkrvavení, pár jich opět zamířilo do nemocnice na rentgen. Řeč je o cyklistech na letošní Tour de France, kteří se opět nevyhnuli pádům. A že jich zase bylo. A jestli vše bude pokračovat dosavadním stylem, po dnešní etapě se peloton asi notně ztenčí. Cyklisty totiž nečekají jen hladké asfaltové silnice, ale také cesty zvané pavé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořádně odřený byl po pádu i Lance Armstrong

Pořádně odřený byl po pádu i Lance Armstrong | Zdroj: ČTK

Představte si tramvajový pás, kterému sice chybí koleje, ale zato není z hladkého betonu, ale jen zaoblených kamenů. Dlážděný se v tomto případě opravdu říci nedá. Tak po něčem takovém dnes cyklisté pojedou 13 z celkem 213ti kilometrů mezi belgickým Wanze a francouzským Arenbergem.

„Je to dobré pro všechny. Pro diváky, pro novináře. Heleďte se od 25.tého října mluví každý o této etapě. V publiku, v médiích, v pelotonu, v médiích. Kdokoliv mluví o Tour, zmiňuje etapu s pavé, takže to funguje, to je krásné!“ říká John Lelangue, sportovní ředitel stáje BMC.

V týmu má dost zkušených borců, kteří to na podobném terénu umějí. Třeba Georgie Hincapieho, který na takových - snad spíše psích než kočičích - hlavách několikrát útočil na vítězství v závodě Paříž - Roubaix.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklisté na Tour pojedou po kamenitých cestách

Hlavně, aby přežil lídr

Dnes ale o triumf nepůjde. „Ano, rádi bychom teď vyhráli etapu, ale náš hlavní úkole je dovézt Cadela bezpečně do cíle bez časové ztráty. Bude to těžká práce, ale zvládneme ji,“ řekl Goerge Hincapie o pomoci lídrovi stáje, kterým je Australan Cadel Evans. To ještě nevěděl, že si sám rozedře kalhoty dresu i hýždě už v drsné etapě do Spa.

A to, že se bude padat nemohl tušit nikdo. Vždyť i místní specialista Belgičan Maxime Monfort prohlásil: „Dneska to nebude tak těžké, jak si všichni myslí. Je tam hodně kopců třetí kategorie, ale stejně si myslím, že se bude spurtovat.“

Nespurtovalo se, protože po mnoha pádech zavelel v tu chvíli lídr Fabian Cancellara ke klidnému dojetí etapy.

Dobrá rada nad zlato

A co mohou cyklisté dělat v té dnešní, aby je lékaři nesbírali z kostek rovnou do sanitek? „Jenom dostat se na první sektor na první pozici. Toť vše. Kostky nejsou zas takový problém, ten je být vepředu před prvním sektorem,“ říká Maxime Monfort. O další nebezpečí je tedy pro dnešek postaráno.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme