Legendární boxer s potetovaným obličejem Mike Tyson slaví 50. narozeniny

Sbírá holuby, rozdával rány a kousal uši. Měl být nástupcem Muhammada Aliho, jenže nakonec se na něj vzpomíná spíš jako na neurvalého agresivního bijce s potetovaným obličejem. Jeden z nejkontroverznějších a zároveň nejlepších boxerů všech dob Mike Tyson dnes slaví 50. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý boxer Mike Tyson.

Bývalý boxer Mike Tyson. | Zdroj: Reuters

Tyson získal ve 20 letech, jako vůbec nejmladší boxer, pás světového šampiona, když porazil Trevora Berbicka. Tehdy byl spíše znám v brooklynském sousedství, hlavně na tamní policejní stanici.

Už ve svých 13 letech měl v záznamech 38 zatčení. Matka si ho prý pamatovala jen jako divokého kluka, o němž věděla, že nezaplatil za nové šaty. Sama bojovala s alkoholem, zatímco Tysonův otec dal místo rodiny přednost ulici.

V 16 letech Tyson osiřel, ale ujal se ho trenér Cus D'Amato a v životě mladého bojovníka nastal velký zlom.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Vždycky se držte své víry. I když nejste perfektní, nikdy se nevzdávejte vašich snů a přání,“ říká Tyson, který slaví 50 let

„Vždycky se držte své víry. I když nejste perfektní, nikdy se nevzdávejte svých snů a přání. Můžete být boxerem, hercem, hráčem baseballu, podnikatelem, to je jedno, musíte prostě věřit svým schopnostem. A hlavně když se nedaří, to je totiž ta nejlehčí chvíle se vzdát,“ říká Tyson.

S tréninkem a tvrdou výchovou Cuse D'Amata dorazily jeho úspěchy. Tyson si údery nechával jen do ringu a svoji výbušnost krotil ve společnosti holubů, které od dětství choval.

Mezi provazy pak rychle začal udivovat veřejnost a ještě více snad soupeře. Premiérový profesionální zápas vyhrál knockoutem v prvním kole a i v dalších 18 duelech triumfoval před limitem.

S pásy pro mistry světa a bez již mrtvého Cuse D'Amata se do života Tysona opět vrátily problémy. Krátce po první porážce, o kterou se postaral Buster Douglas, byl obviněn ze znásilnění Desiree Washingtonové a následně byl potrestán.

Po třech letech se z vězení vrátil a netrvalo dlouho, než čelil dalšímu velkému neúspěchu. Dvakrát podlehl Edvardu Holyfieldovi, toho navíc připravil o kus ucha.

Po incidentu s Holyfieldem už Tyson své konto výher moc nenavýšil, téměř nastejno sbíral i porážky. A nevedlo se mu ani s účty bankovními, jelikož musel vyhlásit bankrot.

Život plný bengálských tygrů, večírků, drog a konfliktů se zákonem připravil Michaela Gerarda Tysona, známého jako Železný Mike, až o půl miliardy dolarů.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme