Letecký akrobat Šonka zářil na evropském šampionátu v Moravské Třebové

Více než čtyřicet nejlepších pilotů se zúčastnilo evropského šampionátu v akrobatickém létání, který se po šesti letech vrátil na území České republiky. Na letišti v Moravské Třebové nechyběla ani česká trojice Martin Šonka, Marek Hyka, Petr Kouřil. V týmové soutěži společně dosáhli na čtvrté místo, první jmenovaný navíc v individuálním závodě obsadil druhou příčku a v disciplíně freestyle dokonce zvítězil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka

Martin Šonka | Foto: Martin Šonka

Martine, jak jste spokojen se svým individuálním vystoupením?

Jsem strašně moc spokojený, protože letos bylo málo času na trénink, díky mé účasti v Red Bull Air Race. Snažil jsem se tedy optimálně využít čas na trénink. Možná i ta pauza v akrobatické přípravě stojí za tím, že byl ten výsledek takový. Někdy je lepší přestat tlačit na pilu a nechtít tolik. Ono se to pak v těch rukách, nohách a hlavě srovná, což se asi stalo, protože jsem tady létal výborně.

V týmové soutěži navíc skončila Česká republika na 4. místě. Je to úspěch?

Rozhodně je to úspěch. Země, které byly před námi – Francie, Rusko, Německo – tady měly minimálně osm pilotů. Když je vás tady osm, tak se to těm třem vždy nějak povede. Kdežto my jsme tady tři, takže každá chybička, kterou uděláme, se počítá do výsledku týmu. Navíc máme v týmu nováčka, Petra Kouřila, který přišel z nižší kategorie Advanced. Přechod do královské kategorie je samozřejmě náročný. On lítá excelentně, je to úžasný pilot, ale ten přechod je těžký, takže jsme nemohli čekat, že bude létat bez chyb.

Už za týden vás v Německu čeká další vystoupení v prestižní sérii Red Bull Air Race. To je ideální šance pro vaše fanoušky, aby vás mohli vidět, nemyslíte?

Strašně rád bych je nalákal, je to poslední evropský závod sezony před tím, než se celý šampionát přestěhuje pro poslední dva závody do Ameriky. Je to blízko, takže fanoušky zvu. Uděláme maximum, aby cinkly medaile, protože si myslím, že na to v poslední době máme. Musím se jen vyvarovat všech chyb – jako například o desetinu přetažených géček, protože to jsou věci, které nás stojí hodně bodů a kterých budeme na konci sezony litovat.

ČRo, Štěpán Pokorný, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme