Letní olympijské hry v roce 2024 se mohou konat v Paříži. Město dalo kandidatuře zelenou

Paříž bude kandidovat na pořádání letních olympijských her v roce 2024. Rozhodla o tom Rada města. Rozhodnutí o kandidatuře ale nebylo jednoduché. Paříž se stále vzpamatovává z porážky v souboji o pořadatelství poslední olympiády. Vedení města ale věří, že tak velká sportovní i společenská událost pomůže ekonomickému rozvoji metropole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eiffelova věž a Zahrady Trocadéro v Paříži

Eiffelova věž a Zahrady Trocadéro v Paříži | Foto: Jan Rosenauer

Paříž je městem, které navštíví ročně nejvíce turistů na celém světě. Metropole si podle mnohých francouzských politiků olympijské hry zaslouží.

Zklamání z neúspěchu při minulé kandidatuře ale bylo obrovské. Poté, co Paříž prohrála s Londýnem, se mluvilo dokonce o tom, že město již nikdy na pořádání olympijských her kandidovat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru Paříže pořádat letní olympijské hry v roce 2024 mluvil zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd

Starostka města Anne Hidalgová ovšem nechala vypracovat velký průzkum mezi Pařížany, ale i investory, jestli by vůbec byli schopni takovou obrovskou investici zvládnout. Náklady se odhadují na šest miliard eur. Výsledek průzkumu byl kladný, proto vznesla požadavek na Radu města.

Paříž chce při kandidatuře využít dostatečně známých atrakcí. Tenis by se tak hrál na Roland Garros, fotbal v Parku princů, domovském stadionu klubu Paris Saint-Germain. Využila by se Martova pole před Eiffelovou věží, kde by se mohl hrát plážový volejbal.

Paříž chce ale ekonomicky pozvednout a renovovat dnes nebezpečné čtvrti na předměstí. Olympijská vesnice by byla v okolí Saint Denis. Zde, na Stade de France, stadionu, kde hraje francouzská reprezentace a kam se vejde 80 000 diváků, by byl i zahajovací ceremoniál.

O pořádání her v roce 2024 se rozhodne v roce 2017.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme