Lídrem českého týmu bude v Riu König, uvedl trenér cyklistické reprezentace Konečný

Hned tři nováčci budou Českou republiku reprezentovat v silniční cyklistice na olympijských hrách. Do Ria odletí Leopold König, Zdeněk Štybar a Petr Vakoč, které doplní Jan Bárta jako jediný muž s olympijskou zkušeností. Na své třetí hry naopak nezamíří čerstvý český mistr v silničním závodě Roman Kreuziger. Přednost u něj dostaly prestižní etapové závody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Leopold König dnes vyhrál domácí šampionát v časovce

Cyklista Leopold König dnes vyhrál domácí šampionát v časovce | Zdroj: ČTK

„Leo König si to vyjel ve čtvrtek časovkou, což bylo jediné jisté místo. Druhým bude Honza Bárta, který v posledních pěti letech patřil na šampionátech k těm nejlepším, takže si myslím, že i v Riu uspěje. Zbývající dvě místa pro závod s hromadným startem obsadí Zdeněk Šbybar a Petr Vakoč,“ takto oznámil trenér české cyklistické reprezentace Tomáš Konečný svou nominaci pro olympijské hry v Riu de Janeiru.

Do Brazílie tak nepoletí čerstvý český mistr v silničním závodě Roman Kreuziger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér české cyklistické reprezentace Tomáš Konečný oznámil nominaci pro hry v Riu. Budou v ní König, Štybar, Vakoč a Bárta

„Byli jsme s ním v kontaktu a diskutovali jsme to s ním. Má ale náročný program, bude startovat na Tour de France a posléze i na Vueltě. I on sám mi řekl, že je těžké připravit se na takový vrchol, jako jsou olympijské hry. Proto jsme se domluvili, že reprezentaci postavíme na jednom lídrovi, kterým bude Leo König,“ přiblížil detaily rozhodnutí Konečný.

Trenérova slova potvrzuje i Kreuziger, který závodil na posledních dvou olympiádách.

„Vzdát se olympijských her, které jsou jednou za čtyři roky, není nic jednoduchého. Ten program by byl ale tak náročný, že bych nebyl schopný se dobře připravit ani na olympiádu, ani na Vueltu a posléze by to neudělalo dobře pro reprezentaci, kde je lepší mít stoprocentně motivovaný kluky. Důležité také je, abych mohl odvést maximum na Vueltě,“ vysvětlil Kreuziger.

Vzdát se olympiády není snadné, říká po triumfu na republikovém šampionátu Kreuziger

Číst článek

Kreuzigrovo rozhodnutí nejspíš pomohlo do čtyřčlenné nominace Janu Bártovi. Sám cítil, že právě on byl při výběru asi mužem na hraně.

„Ten program má, myslím, hrozně náročný. Vychází to na pět dní mezi Tour a olympiádou a pak případně dalších pět dní mezi olympiádou a Vueltou, takže z jeho pohledu je to dobré rozhodnutí. A můžu říct, že mu děkuji,“ řekl Jan Bárta.

Zatímco Bárta už závodil na olympiádě v Londýně, zbylí tři čeští zástupci zažijí svůj první závod pod pěti kruhy. Lídra Königa tak čeká hodně ostrá premiéra, vyhovovat by mu však měl kopcovitý profil trati okolo Ria.

„Je to velká zodpovědnost, protože na normální trati by mě to asi nepostihlo, ale ta trať v Riu je tak specifická, že toto výsostné postavení mám. Budu pracovat tak, abych tam odvedl co nejlepší práci,“ prohlásil König.

Kompletní české kvarteto se v Riu představí v silničním závodě hned v sobotu 6. srpna, tedy první soutěžní den olympiády. Königa s Bártou pak čeká ještě start v časovce.

Oto Gutwirth, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme