Máme talenty, ale nejsou vyhraní, říká baseballista, jenž má nakročeno do nejlepší ligy světa

Nejlepší soutěže na světě v hokeji, basketbalu či baseballu se hrají v zámoří a snem každého sportovce je zahrát si právě tam. Zatímco NHL či NBA si už čeští sportovci zahráli, MLB je zatím pro české baseballisty nedostižná. To by mohl změnit Martin Červenka, jenž se před pěti lety stal členem organizace Cleveland Indians.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baseballista Martin Červenka

Baseballista Martin Červenka | Foto: www.baseball.cz

Martin Červenka má z českých baseballistů nejblíž k tomu, aby si slavnou soutěž Major League Baseball zahrál.

„Myslím, že v Česku jsou baseballoví talenti, ale je to hlavně o vyhranosti. Oni nejsou tak vyhraní a nedokáží zahrát míč tak, jak by měli,“ přemýšlí nad příčinou dosud nulové účasti českých hráčů v MLB Červenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nadhazovači dokážu správně poradit, v jakou dobu má co hodit. Zaslechl jsem od hráčů z Indians, že na mě rádi hází, říká catcher Martin Červenka

Už pět let je členem organizace Cleveland Indians a pomalu se prokousává blíže účasti v hlavním týmu, stejně jako dalších 199 hráčů z celého světa. Celek letošního účastníka Světové série má totiž osm týmů po pětadvaceti hráčích. Navíc každý rok se v něm dvacet baseballistů obmění.

Dostat se tak do hlavního týmu hrajícího MLB je velmi složité. Vlastně k tomu vede jediná cesta. Neustále na sobě pracovat, zlepšovat se a hlavně zaujmout trenéra na předsezonním soustředění, které se pro Cleveland koná každý rok v březnu v Arizoně.

„Trenér chodí a sleduje všechny hráče, nejen tým, který hraje MLB, i když ten je jeho prioritou. Jednou na mě křičel jménem, takže zná i mě,“ směje se Červenka, který hraje na postu catchera, tedy hráče chytajícího nadhozy za domácí metou.

Takových je ale v Clevelandu čtrnáct a jen dva se prosadí do hlavního týmu. Právě ten český má ale přednosti, které by mu měly pomoci posunout se mezi nejlepší.

„Chytání je důvod, proč se tam držím takovou dobu. Nadhazovači dokážu správně poradit, v jakou dobu má co hodit a tak. Zaslechl jsem i od ostatních nadhazovačů z Indians, že na mě celkem rádi hází. Je to pro mě velké plus a jeden z důvodů, proč bych se mohl posouvat nahoru,“ věří pětadvacetiletý catcher.

O MLB sní odmala

S baseballem začal už v předškolním věku. Bratr nadhazoval a on chytal. A už tehdy snil o tom, že si jednou zahraje nejslavnější soutěž a stane se tak prvním Čechem v MLB.

„Zní to pěkně. Doufejme, že buď mě, nebo někomu jinému se to povede, proslaví český baseball a posune ho dál,“ zasní se Červenka. Někomu se mohou zdát jeho slova o slávě nadnesená, ale mluví z něj zkušenosti s tím, jak populární v zámoří baseballisté jsou.

„Mají neuvěřitelnou popularitu. Sportovci v Americe udávají trendy, jsou braní úplně jinak. Když teď bylo finále světové série, které vyhrálo Chicago Cubs po 108 letech, přišlo na jeho oslavy přes milion lidí,“ dodává Červenka.

Petr Kadeřábek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme