Měl jsem příležitost na sebe upozornit a je z toho bronz, říká cyklista Petr Vakoč

Cyklista Petr Vakoč si letos poprvé zkusil třítýdenní závod Giro d'Italia. A nejen tam nabíral zkušenosti a pomáhal týmovým spolujezdcům ze stáje Etixx-Quick Step. Šanci jet konečně na vlastní umístění dostal až dnes na Evropských hrách a hned ji využil, když vybojoval bronz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Vakoč si bronzem z Evropských her splnil tajný cíl se kterým do Baku přiletěl

Petr Vakoč si bronzem z Evropských her splnil tajný cíl se kterým do Baku přiletěl | Foto: Michal Jurman

„Říkal jsem si, že by Grivko mohl být nejrychlejší, zůstal jsem v háku a čekal na poslední dvoustovku, abych začal spurtovat,“ popisoval Petr Vakoč ze svého pohledu poslední metry více než 200kilometrového závodu vedoucího sluncem vyprahlým centrem ázerbájdžánského Baku.

Ve strhujícím finiši byli právě Ukrajinec Grivko, stejně jako vítězný Španěl Sanchez rychlejší než český mladík. Ten ale za sebou nechal hned celou řadu dalších hvězd světové cyklistiky od Itala Pozzata, přes Rusa Trofimova až třeba po své týmové kolegy Nikiho Terpstru a Toma Boonena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklistika Petr Vakoč jel na Evropských hrách poprvé na vlastní umístění a hned je z toho bronzová medaile

„Od dětství, kdy jsem začal sledovat cyklistiku, tak jsem měl Toma Boonena vždycky nejraději. Je perfektní, že s ním teď jezdím v jednom týmu,“ rozplývá se nad soužitím s největší hvězdou Etixx Quick Stepu Tomem Bonenem český blondýn s bujnou kšticí.

Šanci poměřit se s legendou belgické cyklistiky vlastně nikdy nedostal. V Baku jí ale využil maximálně. Boonen skončil až šestý a na rozdíl od Vakoče v medailovém finiši chyběl.

„Bylo to vlastně poprvé, co jsem s ním závodil, kdy jsme jeli proti sobě. Je to dobrý pocit a jsem rád, že se mi to povedlo. Určitě se o tom na dalších závodech pobavíme a zažertujeme.“

Příprava na závod přitom nebyla v Baku vůbec jednoduchá. Organizátoři nechtěli dlouho cyklisty pouštět z bezpečnostních důvodů na silnice a tak i Vakoč trávil většinu času na speciálním ergometru.

Sice z donucení, ale nakonec se to ukázalo jako správné rozhodnutí. Stejně jako fakt, že většinu dosavadní sezóny strávil český talent ve velkých závodech pouze v roli pomocníka svých stájových kolegů. Touha po individuálním úspěchu v něm totiž rostla každým odjetým kilometrem.

Jak jinak se může bronzový Petr Vakoč pohybovat v dějišti Evropských her než na kole | Foto: Michal Jurman

„Až na poslední chvíli jsem se dostal do nominace na Giro. Začátek sezony tak byl pro mě o pomáhání týmovým kolegům. Tohle byla první příležitost jet na sebe a hned z toho byla bronzová medaile,“ září úsměvem od ucha k uchu pražský rodák, který následně pečlivě schová medaili a jak jinak i ve vesnici sportovců nasedá stylově na kolo.

„Máme tady místní kola, nejsou zrovna nejlepší, ale na ježdění po olympijské vesnici jsou příjemný,“ usmívá se za řídítky kola s nákupním košíkem muž, který skrze bronzovou medaili z Evropských her, vyjíždí následně vstříc další cyklistické budoucnosti.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme