Micka trénuje s nejlepšími. První týdny jsem plaval na úrovni holek, chválí přesun do Itálie

Čeští plavci na olympijských hrách v Riu propadli, ani jeden z nich se nedostal do elitní desítky. Proto se ti nejlepší z nich rozhodli pro velké změny v přípravě a chtějí trénovat v zahraničí. Třeba Jan Micka se zrovna vrátil z Itálie, kde se připravuje se skupinou světových šampionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český plavec Jan Micka

Český plavec Jan Micka | Zdroj: Reuters

„Máme tam osmidráhový bazén, který je vyloženě jen pro oddíl a pro tým. Nikdo jiný tam není a neplave mezi námi veřejnost. Proto je to skvělé,“ nemůže si vynachválit Itálii plavec Jan Micka.

Když se vrátil do Prahy, plaval v jedné dráze, zatímco vpravo vedle něj se koupala školka, a i tím si český plavec rychle si připomněl, proč za italským týmem vůbec odjel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Doma se mu rekreační plavci pletli do dráhy, v Itálii má Jan Micka bazén pro sebe a ostatní profesionály

„Člověk tam může mít kužely a lidi stejně lezou do dráhy. Člověk plave delfína a lidi mu začnou nadávat, že plaveme špatně, obráceně a dohadují se s námi, že si budou stěžovat. Takové problémy tu kolikrát zažíváme, takže těm Italům závidím,“ srovnává.

Na olympijských hrách v Riu byl kraulař Micka jako nejlepší Čech dvanáctý, v tuzemských bazénech dohmátne vždy jako první, ale teď je v týmu s muži, co si z Brazílie odvezli na jeho trati zlatou a bronzovou medaili.

„Největší nezvyk byl, když mi všichni ujížděli. První dva týdny jsem plaval na úrovni holek, to bylo hodně nepříjemný a byl jsem hodně nervózní. Teď se v bazénu cítím líp, lehce, uvolněně. Časy, které jsem plaval teď na začátku sezony, obvykle plavu až na konci sezony.“

"Jestli chci závodit s nejlepšími, musím s nimi trénovat"

První závody ho sice čekají až v březnu, ale tréninkové časy jsou prý slibné a zatím to vypadá, že příprava v zahraničí byla správným krokem.

Podobný chce udělat také Barbora Závadová, která se chystá do Austrálie a v tomto smyslu i po nedávném vítězství v anketě Plavec roku připomínala slova svého trenéra Jaroslava Strnada. „Zná to tu x let a ví, jaké to tady a jaké to tu bude. Vždycky říkal, že jestli chci závodit s nejlepšími, musím s nimi trénovat.“

Možná se nová příprava projeví už na letním světovém šampionátu v Maďarsku, ale především chtějí Micka i Závadová, aby to vedlo k úspěchu na olympijských hrách v Tokiu 2020.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme