Místní chápou Tour de France po svém

Ve Francii dnes končí další ročník nejslavnějšího cyklistického etapového závodu na světě. Ne každý je ale z Tour de France nadšený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Pokorný zpovídá jednoho z cyklistů - nadšenců

Jan Pokorný zpovídá jednoho z cyklistů - nadšenců | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Cyklistika je ve Francii jedním z nejpopulárnějších sportů. Lidé vydrží čekat podél trati několik hodin na závodníky, jiní sedají na svá kola a zkoušejí projet aspoň část etapy ještě před pelotonem.

Český fotbalista hrající v týmu Bordeaux Jaroslav Plašil ale radši odjel z centra města, aby se vyhnul zmatkům, které s sebou dojezd cyklistů do cíle také přináší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místní chápou Tour de France po svém

V Bordeaux, jednom z posledních etapových měst, vám v době Tour de France neporadí snad ani navigace z Pentagonu.

Když už bloudíte v křivolakých uličkách centra města přes hodinu a všude buď uzávěry nebo policisté, pochopíte, proč se Jaroslav Plašil radši na chvíli z centra odstěhoval do hotelu u letiště.

Ale pro milióny Francouzů je Tour de France snad víc, než státním svátkem. V bistru ve vesničce Saucats se občerstvují cyklisté v pestrobarevných dresech, kteří právě dojeli po části trasy, kudy se za chvíli přiřítí peleton.

,,Jsme klub podporovaný francouzskou federací cykloturistiky. Bydlím nedaleko u Arcachonu a na kole jezdím minimálně 2x týdně s dalšími lidmi z našeho klubu,“ říká pětašedesátiletý Bernard.

Znalec na lehátku

,,No a dnes je to pro nás svátek, máme příležitost se projet část trasy, kudy vede Tour de France.“

Na druhé straně silnice sedí už od pravého poledne starší muž. Přinesl si z domova židli a bude čekat až do 17 hodin, než tudy projedou cyklisté.

Není moc mluvný, ale potvrzuje, že čeká na peloton, protože miluje cyklistiku, klidně tu zůstane sedět několik hodin, neboť je v důchodu a má tedy dost času.

Ptám se ho, kdo je jeho favoritem. Vypadá, že je znalec, poněvadž odpovídá, že Contador.

Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme