Mistrovství Evropy v plavání budou doprovázet bezpečnostní opatření. Češi si s tím hlavu nelámou

Za posledních osm týdnů zemřelo v Izraeli násilnou smrtí téměř 100 lidí, z toho byla většina Palestinců. Přesto Izrael pořádá od zítřka plavecké mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Navíc ve městě, které má ne zase tak starou zkušenost s teroristickým útokem hnutí Hamás. Z tohoto důvodu v Izraeli panují zpřísněná bezpečnostní opatření, která se dotknou i české reprezentace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští plavci Barbora Závadová, Jan Micka a Martina Moravčíková před odjezdem do Izraele

Čeští plavci Barbora Závadová, Jan Micka a Martina Moravčíková před odjezdem do Izraele | Zdroj: ČTK

„Před vstupem do Izraele jsem musel absolvovat dlouhý pohovor,“ říká česká medailová naděje na evropském šampionátu Jan Micka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Izraeli zítra začíná evropský šampionát v plavání. Sportovci se budou muset popasovat s bezpečnostními kontrolami

„Musel jsem nahlásit kromě jména i to, odkud jsem, kde a s kým bydlím, co jsem si zabalil nebo zda beru nějaké dárky,“ popisuje dvacetiletý plavec bezpečnostní pohovory, ke kterým došlo už v Praze před odletem do Izraele.

„Hlavní zádrhel byl v tom, že si všimli visačky od arabské letecké společnosti na mém baťohu. Tak chtěli vědět, zda tam nemám nějaké přátele či známé,“ dodal Micka.

„Pravděpodobně to tam zůstalo z loňského mistrovství světa v Dauhá,“ vysvětluje reprezentační kouč Vlastimír Perna pro Izraelce nepatřičné cedulky na zavazadlech české výpravy.

Izraelci jsou obezřetní nejen obecně k arabskému světu, ale aktuálně hlavně k Palestincům. Od podzimu se totiž opět rozhořela vlna násilí kvůli posvátným místům na Chrámové hoře v Jeruzálemě. Z toho důvodu chtěl například maďarský plavecký svaz na poslední chvíli převzít pořadatelství šampionátu.

„Na Velké ceně Brna jsem se maďarské kolegyně Zsuzsanny Jakabosové ptala, jestli tam jede, a ona řekla, že ano. A to bylo vlastně celé,“ uvedla česká reprezentantka Barbora Závadová.

„O možném pořadatelství Maďarska jsem slyšel, ale řekl bych, že to spíš bylo jen takové gesto. Nemyslím, že by během pár týdnů dokázali zorganizovat takový šampionát. Nebral jsem to tedy vážně,“ prohlásil trenér českých plavců.

Vážně se ale musí brát bezpečnostní rizika, která jsou v Izraeli v těchto dnech patrná na každém kroku. Navíc i samotné město Netanja má 13 let starou jizvu na své historii. Při takzvaném Pesachovém masakru tehdy zemřelo v Park hotelu rukou Hamásu 30 lidí. V hotelu, který leží pouhých 600 metrů na sever od místa, kde do neděle nyní sídlí česká výprava.

„Byl jsem v roce 2011 v Číně, kde jsme museli absolvovat snad devět kontrol po cestě mezi hotelem a bazénem, takže ani přísnější bezpečnostní opatření mě nemůžou zaskočit,“ vzpomíná český kouč.

„Navíc mám za sebou výsadkářský výcvik, takže případně snadno zapadnu mezi příslušníky Mosadu,“ snaží se alespoň před svými svěřenci zlehčit jinak zcela vážnou situaci na startu ME plavecký trenér Vlastimír Perna.

Michal Jurman, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme