Mladí olympionici maturitu zvládli

Datum 1. září obvykle symbolizuje začátek školního roku - tedy kromě jiného. Pro dva české olympioniky tomu ale bylo přesně naopak. Biatlonistka Veronika Vítková a skokan na lyžích Roman Koudelka totiž skládali na sportovním gymnáziu v Jilemnici maturitní zkoušku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerství maturanti Veronika Vítková a Roman Koudelka

Čerství maturanti Veronika Vítková a Roman Koudelka | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Veronika Vítková se dostavila po letní přípravě opálená, v bílé halence, a fialovém svetříku a tato kombinace docela odvedla pozornost od toho, jak byla nervózní. Zelenobílá by totiž charakterizovala stav roztřesené duše biatlonistky lépe. Byla neklidnější než třeba před závody Světového poháru?

„To si myslím, že možná i jo. Spát mi nejde, jíst mi nejde,“ neskrývá předmaturitní nervozitu Vítková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympionici a maturita

Jedno malé přání

Ostatně, kdo kdy u nějaké důležité zkoušky byl, zná tyto pocity dokonale. Zatímco Roman Koudelka už v tu chvíli truchlivě zahříval potítko, Veronika Vítková pronesla skromné přání k losu otázky z českého jazyka.

„Druhou polovinu dvacátého století ve světové literatuře,“ přála si česká olympionička.

To první vyšlo, to druhé ne. Z české poezie rozebírala Veronika Vítková třeba Hrubínovu Romanci pro křídlovku. Slečna, která to jinak umí i s malorážkou jen špitala a komise napínala uši. To Roman Koudelka obdobím baroka v literatuře prolezl s ušima hodně odřenýma.

„Sem si vytáhl otázku a nějak mi vyloženě nesedla. Snažil jsem se to zachránit a vyválčit. Naštěstí to tak dopadlo,“ oddechl si skokan na lyžích Roman Koudelka po maturitě. Lépe než mateřský mu šel jazyk německý. Nejlehčím však byl předmět nejbližší - teorie sportovní přípravy.

Hlavně že je to za námi

Takže kdyby to dopadlo hůře než dobře, bylo by to určitě špatně. Z toho i lehce odvodíte známku, kterou oba absolventi gymnázia v Jilemnici z tohoto předmětu dostali. A celkový součet? Ten se čtyřmi dělit nedal. Veronika patnáct a Roman čtrnáct.

„Mohlo být lépe, ale jsem ráda, že to mám, že to není devatenáct,“ říká Veronika.

„Určitě mohlo být lépe, ale pro mě bylo důležité to udělat, takže jsem spokojený,“ doplňuje Veroniku Vítkovou Roman Koudelka. A co na jejich výkon na poněkud jiném území než na sportovišti říká ředitel Gymnázia Jilemnice Jiří Šorm?

„Nebylo to úplně tak, jak jsme doufali. Na tom sportovišti si myslím, že je to lepší. Oba ale maturitu zdárně ukončili. Podali v současné době jejich maximum a lze jim jen poblahopřát, že opouštějí náš ústav tímto způsobem.“

Maturita není zadarmo

Ale nebylo to snad v nadsázce proto, že by si ve škole řekli, už vás tady nechceme vidět, tak vám to dáme - tak jako mě kdysi pustila jedna profesorka k maturitě?

,,Ne, ne, ne…. Myslím si, že dělají pro školu docela zásadní reklamu, co se týče jejich sportovních výkonů. Že bychom byli rádi, že odešli? To ne. Po té sportovní stránce byli výborní a po té studijní v rámci možností dobří,“ chválí ředitel absolventy gymnázia.

Veronika Vítková a Roman Koudelka opouštěli po šesti letech rozloženého studia školu s úlevou a nic na tom neměnilo pro konec netypické datum 1. září.

„Pěkné je, že všichni jsou do školy a já ze školy, usměvavý. Už odcházím a mám volno,“ směje se Roman Koudelka. To volno ale bude jen od studia. Už den po maturitě se ve dvě odpoledne bude hlásit reprezentačnímu trenérovi skoků na lyžích.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme