MŠMT chystá novelu zákona o podpoře sportu. Reforma velké změny nepřinese, hlásí veslaři

Sněmovna by dnes na svém zasedání měla rozhodovat o rozdělování státních peněz sportovním organizacím. Novela zákona o podpoře sportu si klade za jeden z hlavních cílů spravedlivější a transparentnější čerpání dotací, které by mělo vést k vícezdrojovému financování pro jednotlivé kluby a spolky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová

Kateřina Valachová | Foto: Filip Jandourek

„Ta reforma pro nás zas tak velkou změnu nepřináší. My jsme vypracovávali žádosti na dotace a je víceméně jedno, jestli to pošleme na subjekt A, nebo subjekt B,“ vysvětluje hospodář veslařského klubu Blesk Jáchym Martinek.

Martinek tím naráží na fakt, že doteď jednaly sportovní spolky o finanční podpoře s jinými subjekty, jakými byly například městské části, kraje ale hlavně zastřešující svazy, které o výši části účelových dotací od státu rozhodovaly. Po odhlasování novely by ale mělo přerozdělování nově řídit a organizovat samo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ta reforma pro nás zase tak velkou změnu nepřináší, říká hospodář veslařského klubu Blesk Jáchym Martinek ke změnám ohledně dotací

„Nevím, jaké požadavky budou na vyúčtovávání té dotace ze strany MŠMT. Pro všechny to bude něco nového,“ říká Martinek s tím, že klubům určitě vzrostou dodatečné náklady na administraci žádostí, zároveň ale stát chápe a nebere to jako zbytečně zvýšenou byrokracii.

Poslanci rozhodnou o sportovní novele. Má zajistit spravedlivější rozdělování dotací

Číst článek

A v čem tedy podle něj bude spočívat největší přednost nového záměru ministerstva?

„Důležité je, aby ten přínos byl větší než náklady, které na kluby dopadnou. Tiskem proběhly zprávy, že ne všechny svazy přeposílají veškerý objem příspěvků těm svým klubům a jednotám,“ uvádí Jáchym Martinek konkrétní příklad z praxe, který by měla reforma eliminovat.

Nejen podle něj je ovšem pro sportovní spolky přece jen nejdůležitější na jaký balík peněz z celkových šesti miliard poskytnutých vládou dosáhnou.

Že by sportovní organizace nový model od čerpání dotací odrazoval? To určitě ne, přece jen finanční podpora nejen od státu, je pro fungování většiny klubů a zejména těch malých nezbytná.

Jakub Kanta, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme